Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Pazar, Aralık 30, 2007

Yeni Yılınız Kutlu Olsun

Yeni yılınız kutlu ve mutlu olsun.

Devamını okuyun...>>

Salı, Aralık 18, 2007

OSI Referans Modeli;


Katmanların işlevleri --

Bölüm - 2

7- Uygulama Katmanı ( Application Layer) : Kullanıcının nette veya local olarak kullandıgı veya gereksinim duydugu servislerin çalıştırılabildigi katmandır.Bunlar arasında browser,ftp baglantı istegi,server uygulamaları gibileri sayılabilir.HTTP protokolü kullanılarak çalıştırılan tarayıcı (IE,Firefox,Opera) bu katmanda çalışır.

6- Sunum Katmanı ( Presentation Layer ) : Bu katman eldeki verinin içerik olarak belirlenmesine ve üzerine yazılacak bilgilerin (header) bir üst veya alt katman tarafından bilinmesine yardımcı olur.En üst katmandan bir dosyanın ağ içerisinde başka bir bilgisayara gönderildiğini düşünelim.Uygulama katmanından gelen paketlerin öncelikle uygulama katmanı tarafından eklenen bilgileri okunur.Bunlar içerik hakkında bilgi verir.Bulundugumuz katmanda verinin içeriğiyle ilgilendigi için içerige bakar ve ne tür bir veri oldugunu belirler.Farklı işletim sistemleri farklı kodlamalar kullanır.A işletim sisteminde yazdığınız 1 rakamı B işletim sistemindede aynı görünür.Fakat işletim sistemleri farklı olunca harflere veya rakamlara verilen kodlamalar farklılık gösterir.Bu katman bu farklılığı ortadan kaldırarak her bilgisayardada verinin aynı olmasını sağlar.A bilgisayarında veri ASCII 8bit olarak kodlanmakta fakat B bilgisayarı Unicode 16 bit içerik olarak kodlamayı algılamaktadır.Bu farklılıklar Sunum katmanında düzenlenir ve kullanıcıların bilgiyi aynı görmeleri sağlanır.


5- Oturum Katmanı ( Session Layer ) : Bu katmanda basit olarak birden fazla bilgisayarın aynı anda sorun yaşamadan anlaşması sağlanır.Özellikle ağ ortamlarında bir bilgisayar aynı anda birden fazla pc ye baglantı kurma gereği duyar.
Örnek vermek gerekirse ,siz, SQL Serverınızı düzenlemekle uğraşırken aynı anda sizin bilgisayarınıza ağ içinden bir bilgisayar paylaşım verilen sürücünüze dosya aramak için bağlanabilir ve bu esnada siz SQL verilerinizi düzenlerken ağdaki diger bir bilgisayar üzerinde bağlı yazıcıya komut gönderebilirsiniz ve bu farklı bağlantı yapıları sekteye uğramadan Oturum katmanındaki protokoller sayesinde düzenlenir.Görüldüğü gibi 3 farklı ağ içi bağlantı --SQL e bağlanmamız,yazıcıya komut göndermemiz ve bize bağlanılması-- Sunum katmanı protokolleri sayesinde düzenlenerek belirli kurallar doğrultusunda işletilir.NETBIOS ve Sockets protokollerinin çalışma alanıdır.


4- Taşıma Katmanı ( Transport Layer ) : Bu katmanda sıkça duyduğumuz TCP, SPX, NetBEUI gibi protokoller çalışır ve genel olarak kendilerine iletilen verinin içerik olarak doğruluğunu kontrol ederler. Eğer içerikte bir hata/bozulma saptanırsa düzeltmek için çalışılır. Uygulama katmanı doğrultusunda kendilerine ulaşan veriler ağ içerisinde gönderilme boyutlarına bölünür. Kendisinden önceki ve sonraki katmanlar arasında verinin düzgün bir şekilde iletildiğine emin olmak için katmanlar arası eklenen başlık bilgilerinden yararlanır. Çalıştığı sistemdeki veriye ait uygulamayı belirler ve karşı sistemde aynı programı bulup onunla bir bağ kurar. Bunuda sistemindeki programın verdiği başlıkları okuyarak yapar. Ağ içerisinde bağlantıların kurulumu ve sona erdirilmesi yine bu katman tarafından yapılmaktadır.

3- Network Katmanı ( Network Layer ) : Routerlara gelen verilerin yönlendirilme işlemi bu katmanda yapılır. Ağ içi veri akışı için routerda belirlenen tablolar vardır. Bu tablolar sabit veya değişken olabilir. Ağ içi trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde dinamik bir yapı kullanılarak "verinin en kısa zamanda" hedefine ulaşması sağlanır. Normal ağ koşullarında bu tabllar sabittir ve veri paketlerinin gideceği yollar önceden belirlenmiştir.
Ağ içerisindeki veri trafiği yine bu katman tarafından düzenlenir ve olası veri çakışmalarına karşı önlem alır. IP protokolünün çalışma alanıdır.

Routerlı modemlerdeki "Route Table" bu ayarlamaların yapıldığı kısımdır. Modeminizden göz atabilirsiniz.

Route Table
Destination Netmask Gateway Interface
127.0.0.1 255.0.0.0 127.0.0.1 lo0
81.213.128.1 255.255.255.255 81.213.131.115 ppp1

------------ --------------- -------------- ---------

2- Veri Hattı Katmanı ( Data Link ) : Fiziksel katmana verilerin doğru şekilde aktarılmasından sorumludur. Kendi içerisinde 2 bölüme ayrılır. MAC ve LLC.MAC Fiziksel katmana aktaracağı veriye kendisine ve alıcıya ait MAC numarasını ekler ve karşı tarafa veriyi gönderen benim" şeklinde mesaj verir.Alıcıdan gelen bilgiler doğrultusunda veri gönderme işini düzenleyerek devam ettirir.


LLC ise alıcıya ulaşan bozuk veya hatalı verilerin tekrardan gönderilmesinden sorumludur.Üst katmanı olan Network katmanıyla iletişim halindedir ve TCP/IP protokolleri vasıtasıyla bağlantı sürekli sürdürülür.Alıcı bilgisayara gönderilen verilerin gönderilme sıklığıda LLC sorumluluğundadır.Çok fazla gönderip alıcıyı evapsız bırakmak veya veriler arası sürenin uzun tutulması gibi olumsuzlukların önüne geçer.Bilinen Frame Relay,PPP gibi ağ düzenekleri vardır.

Routerlı modemlerde bulunan "Bridge Filtering" bu ayarlamalar içindir.Ağ bağlantılarında seçtiğimiz PPPoE LLC,1483 Bridged IP LLC gibi protokoller bu düzenin sağlanması için yapılmaktadır.Modeminizden göz atabilirsiniz.

1- Fiziksel Katman ( Physical Layer ) : Bu katmana kadar işlemler ile gelen veri Fiziksel katmandan kablolar yardımıyla iletilir.Veri içerik olarak bir ve sıfırdan oluşmaktadır,bu noktadan sonra bu bir ve sıfırlar elektrik sinyallerine dönüştürülerek kablolara aktarılır ve alıcı bilgisayara gönderilir.Alıcı bilgisayarda aldığı elektrik sinyallerini ters işlemle bir ve sıfırlar haline getirerek yorumlayacaktır.Burada önemli olan kısım alıcı ve göndericinin kullandığı voltaj ve milisaniyelerin aynı olmasıdır.Aksi durumda gönderilen veriler anlamsız olarak algılanacak ve iletişim sağlanamayacaktır.Fakat günümüzde kullandığımız Ethernetler bu farklılığı ortadan kaldırarak tek bir değer kullanıp sorun yaşanmasının önüne geçmişlerdir.



Devamını okuyun...>>

OSI Referans Modeli;

OSI Referans Modeli;

Bölüm 1
Network iletişimini düzenleyen modeldir. Bir dosya transferi, bir dosya download veya bir uygulamayı çalıştırırken gereken protokol düzenini bir sıraya koyan ve kontrolünü sağlayan kurallar bütünüdür. Ağ ile ilgili her türlü veri alışverişi bu kurallar çerçevesinde uygulanır. TCP/IP nin de içerisinde olduğu tüm protokoller OSI referans modelinin ortaya koyduğu kurallar çerçevesinde çalışır.

Ağ içerisinde bulunan router, Ethernet, ağ kabloları, programlar vs hepsi OSI modelinin bir katmanında işlem görür ve belirlenen kurallar çerçevesinde üst veya alt katmana aktarılarak veri akışının sürekliliği sağlanır.

OSI nedir? :ISO (International Standards Organization) tarafından geliştirilen ve bilgisayarlar arası iletişimin nasıl olacağını tanımlayan kurallar bütünüdür. Herhangi bir network aygıtı/protokolu gözetmeksizin ortak bir alanda anlaşmalarını sağlamayı amaçlar.

OSI 7 temel katmandan oluşmaktadır;

Şekil 1 TEMEL 7 OSI KATMANI

Basit olarak bu tabloyu 1 den 7. katmana kadar; ağ’dan kablo vasıtasıyla gelen verinin ethernetten geçişi, Routerdan gideceği PC ye yönlendirilmesi, TCP kuralları nezaretinde düzenlenmesi, NETBIOS (NetBIOS, bilgisayar ağları için bir dizi ağ hizmetidir. NetBIOS, TCP/IP gibi birkaç farklı ağ protokolünün üzerinde uygulanabilir.) ile karşılıklı veri akışı için bağın kurulması, Veri hakkında bilgilerin ( formatı, dosya özel.) anlaşılması ve en üst katmanda uygulamanın kullanıcı tarafından işlevsel hale gelmesi olarak düşünebilirsiniz.


Üstte de belirtildiği üzere bu şema ağdaki veri akışının belirli bir kurallar içerisinde gerçekleştiğinin kanıtıdır. Bu örnek, veriyi alan PC için verildi. Birde veri gönderen ve gönderilen PC için olanı izleyelim.


Veri gönderilen PC bu şemanın aynısını uygulayacaktır. Diyelim ki B makinesine veri gönderiliyor. B Fiziksel katmandan yani ağ kablosundan veriyi alarak bir üste aktaracak o da bir üste. Ve 7. katmana kadar ulaşacaktır. Bu kısımda da paketler birleştirilip uygulama ortaya çıkacaktır.


Veri gönderen bilgisayarda ise şema tam ters halini alır.Bu sefer 7. katmanda çalıştırılacak uygulama ( çalıştırılacak uygulama illaki program olmaz.Gönderilen bir word belgesi veya e-posta da olabilir.FTP bağlantınız veya http isteği de bu kısma dâhildir ) gönderilme komutuyla bir alt katmana geçerek işlemler tekrarlanacak ve en son 1. katmandan yani kablolar vasıtasıyla diğer PC ye iletilecektir.


Devamını okuyun...>>

İntranet Nedir?

İntranet, sadece belirli bir kuruluş içindeki bilgisayarları, yerel ağları (LAN) ve geniş alan ağlarını (WAN) birbirine bağlayan, çoğunlukla TCP/IP tabanlı bir ağdır. İntranet'ler Ağ geçitleri (İng: gateways)(Ağ geçidi, TCP/IP'de iki değişik ağ arasında geçişi sağlayan bir cihaza denir. Bu cihaz, bir bridge, switch, router veya NAT olabilir.) ile diğer ağlara bağlanabilir. Temel oluşturulma amaçları, kuruluş bünyesinde bilgileri ve bilgi işlem kapasitesini paylaşmaktır.
İntranet'ler, şirket(ler) içi tele-konferans uygulamalarında ve farklı birimlerdeki kişilerin biraraya gelebildiği iş gruplarının oluşturulmasında da kullanılırlar. İntranet'ler üzerinden HTTP, FTP vb gibi pek çok protokol uygulamaları çalıştırılabilir. Günümüzde, İntranet'ler içinde, Web erişimi ile kaynakların kullanımı oldukça yaygındır.
Bazı şirketlerdeki intranet'lerden, ateş duvarı (İng: Firewall) sistemleri üzerinden (bazı emniyet tedbirleri ile), İnternet çıkışı da yapılmaktadır. Bu sayede, her iki yönde de ileti trafiği kontrol edilebilmekte ve güvenlik sağlanmaktadır.
İntranet üzerinde; muhasebe, insan kaynakları, üretim otomasyon yazılımları çalıştırmak mümkün olduğu gibi çeşitli veri tabanlarını tutmak ve belge dağıtımı gibi işleri gerçekleştirmek mümkündür. Özünde İnternet teknolojisinin şirket içinde kullanılmasıdır.
İntranet dağıtık bilişim stratejilerini destekler. İntranetin üzerinde kuruluşun bütün faaliyetleriyle ilgili modüller çalıştırılıyorsa ve uygun bir modelleme yapılmışsa kuruluş içinde her şeyin bütünleşik çalıştığı, sistemde kendini denetleme mekanizmaları bulunur. Küresel erişim, multimedya olanakları ve düşük maliyet sağlanmış ve bütün bunların bir araya gelmesi İntranet'i güçlü kılmıştır.

Kullanım alanları
Belge Dağıtımı, insan kaynakları, eğitim ve oryantasyon, çalışma grupları, ortak iş programlarının kullanılması, üretim, yeni belgeleme sistemlerinin oluşturulması, tedarikçiler ile ilişkiler, sanal alış-veriş, servis ve destek vs.vs.

Bant Genişliği
Bant genişliği, iletişim kanalının kapasitesini belirler; bant genişliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarılabilecek verinin hacmi de o kadar büyük olur.
Bant genişliği temelde salt teknik bir konu değildir; iletişim altyapısının niteliğini belirler, dolayısıyla politik ve ekonomik önem de taşır. İnternetin yaygınlaşmasıyla küçük çaplı devletlerin yayıncıların problemlerinden bir tanesi haline gelmektedir.

İnternette bant genişliği
İnternetin en büyük sorunlarından biridir. Özellikle büyük siteler büyük bant genişliği kullanırlar. Bu bant genişliğini verimli kullanabilmek ve belli trafik türlerine öncelik verebilmek için geliştirilmiş teknolojiler mevcuttur (QuOS).
Devamını okuyun...>>

Pazar, Aralık 16, 2007

TEK-11 SINIFI AĞ TEMELLERİ DERSİ 2.YAZILI SINAV SONUÇLARI VE DEVAMSIZLIKLARI

TEK-11 sınıfına ait ağ temelleri dersi 13/12/2007 tarihli 2.sınavlarının sonuçları ve 11/12/2007 tarihi itibariyle devamsızlıkları aşağıda verilmiştir.
Sınavda başarılı olanları tebrik ederim. Başarısız olanlar ve devamsızlığı çok olanlar biraz daha dikkatli olsunlar ;)

48 -- 07,0 -- ÖMER AKTAŞ
75 -- 02,0 -- MUSA KORKMAZ
72 -- 05,0 -- BEKİR TOPRAK
68 -- 04,5 -- İBRAHİM ÇİÇEK
54 -- 03,5 -- İSMAİL DEMİR
68 -- 02,0 -- RAMAZAN DEMİR
XX -- 08,0 -- HARUN KESKİN
57 -- 05,0 -- MUHAMMET KARAKUŞ
61 -- 15,5 -- YAKUP ÇELİK
70 -- 12,0 -- MUSTAFA COŞKUN
37 -- 10,0 -- MAHMUT AKBULUT
74 -- 01,5 -- GÖKHAN KUL
74 -- 14,0 -- SEZAİ SALMANLI
49 -- 03,0 -- BEKİR BERKİL
XX -- 05,0 -- BURHAN YILMAZ
60 -- 12,5 -- SELAHATTİN AYKAR
38 -- 08,0 -- FERİDUN SARICA
46 -- 03,5 -- BEKİR GENÇASLAN
45 -- 13,5 -- Y.EMRE SEVİMLİ
21 -- 03,5 -- HARUN ASLAN
67 -- 04,0 -- MEHMET SARICA
23 -- 11,5 -- MURAT KOÇ
46 -- 10,5 -- METEHAN ALKAN
56 -- 04,0 -- MURAT KOÇAK
Devamını okuyun...>>

Pazar, Aralık 09, 2007

9. Sınıf Öğrencilerimin Dikkatine!!!

Sevgili 9.sınıf öğrencilerimin dikkatine,
Bilgisayarımda ki problem nedeniyle bugün açıklayacağımı duyurduğum sınav sonuçlarını sitede yayınlayamıyorum. En kısa sürede problemi giderdikten sonra sonuçları burdan yayınlayacağım.
Bu konuda sizlerden özür dilerim.
R.Tevfik YÜCEL
Devamını okuyun...>>

website counter

Add to Google Reader or Homepage