Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Cuma, Eylül 26, 2008

Farklı USB Bellek Dizaynları

USB Bellekler artık vazgeçilmezimiz oldu. Yurtdışında mevcut dizayn kalıplarının biraz dışına çıkılmış ve bakın ortaya nasıl dizanlar çıkmış.


Parmak USB



Oyuncak Ayı


Lego USB


Backspace USB


Dudak Nemlendirici


Kol Saati


İsviçre Çakısı


Nintendo Joystick


Sakız USB


Çakmak USB


Kaset USB

Devamını okuyun...>>

Perşembe, Eylül 25, 2008

CSS ile Loading.Gif Yapımı

Herkese yeniden merhabalar,
Artık gelişen Web 2.0 Teknolojisi ile web alemi yeni ve farklı görünümlü web sitelerine ev sahipliği yapmaya başladı.

CSS Teknolojileri de bu yeni akımın vaz geçilmez bir parçası oldu.

Bugün sizlerle artık çoğu sitede karşımıza çıkan Yükleniyor (Loading) imajlarıyla sitelerin açılmasındaki zevksiz bekleyişi bir nebze olsun azaltan yapıyı AJAX kullanmadan nasıl yaparız bunu anlatacağım.

Örneğin web sitemizde bulunan resim galerisinde bulunan resimlerin yüklenmeleri esnasında meydana gelecek beklemeleri daha görsel hale getirebilmek için yazacağımız ufak still kodlarıyla bu işe başlayabiliriz.

.resim{
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(loader.gif);
background-repeat: no-repeat;
background-position: center center;
}


şeklinde yazacağımız ufak CSS kodlarını ister bir CSS sayfasının içerisine, istersek de sayfamızın baş tarafında bulunan <head></head> etiketleri arasına oluşturacağımız <style></style> etiketleri arasına yazabiliriz.

Şimdi ise
<img class="resim" src="resim.jpg" alt="Resim1" width="400" height="300" />
şeklinde <img> nesnemize resim isimli sitil class'ımızı referans gösteriyoruz.

Daha sonra sayfamızı kaydedip ve test edebiliriz.

Unutmadan sitilimiz içerisinde bulunan background-image: url(loader.gif); satırda loader.gif yerine yükleniyor resmimizin yolunu düzeltmeliyiz.

Zevkimize göre online olarak loader.gif ler oluşturmak için buraya bakabilirsiniz.

Çalışan örnek bir uygulama için ise okulumuzun web sitesinde bulunan Resim Galerisi bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

Devamını okuyun...>>

İnternet Explorer 8.0 Çıktı

Microsoft, internet tarayıcısı Internet Explorer 8’i (IE8) tüm dünyadaki kullanıcılarının hizmetine sundu. Türkçe sürümü de yayımlanan yazılım, bilgi aramayı kolaylaştırıyor. Ayrıca arama motorunun önerileri de hızlı bir şekilde sıralanıyor.
Microsoft, üzerinde uzun zamandır çalıştığı internet tarayıcısı Internet Explorer 8’i (IE8) tüm dünyadaki kullanıcılarının hizmetine sundu. Program kullanıcılara daha güvenli bir ortamda internetten yararlanma olanağı sağlayacak.

Türkçe sürümü de yayımlanan yazılım, bilgi aramayı kolaylaştırıyor. Ayrıca arama motorunun önerileri de hızlı bir şekilde sıralanıyor. Yapılan öneriye tıklamak, arama kutusuna yeniden bir şeyler yazmaya gerek bırakmadan önerilen doğrultuda bir aramayı başlatıyor ve
sonuçlandırıyor. Internet Explorer 8’de arama fonksiyonu, başta Microsoft Live Search olmak üzere Yahoo ve Wikipedia gibi kanalları da kullanıyor. IE8, görsel aramayı da mümkün kılıyor. Örneğin arama kutusuna “Hava durumu” yazıldığında şehirdeki hava durumu doğrudan ekrana geliyor.

IE8’de, sonra ulaşabilmek için web sitesinin bir bölümünün kaydedilebileceği “Web Slice”, internet sitelerine bağlanmayı hızlandıran “Accelerators”, güvenlik, kişisel bilgilerin korunması, veri ve bilgilerin kontrol altında tutulabilmesine yönelik “InPrivate Browsing”, “InPrivate Blocking” ve güçlendirilmiş “Delete Browsing History” gibi özellikler de bulunuyor. Yeni yazılımda ayrıca bankacılık işlemlerini güvenli hale getiren “SmartScreen Filter” ve “Inprivate Browsing & Domain Highlighting” gibi özellikler de yer alıyor.

Yazılımın Türkçe versiyonu indirmek için

Kaynak:Tübider

Devamını okuyun...>>

Pazartesi, Eylül 22, 2008

10-F, TEK-10, TEK-11 ve TEK-12 SINIFLARINA AİT DÖNEM ÖDEVİ KONULARI

Endüstri meslek lisesi 10-F, Teknik Lise TEK-10, TEK-11 ve TEK-12 sınıflarına ait 2008-2009 öğretim yılına ait MESLEK DERSLERİ dönem ödev listesi şu şekildedir.
http://docs.google.com/Doc?id=ddnxn433_696zr7jdd3

Devamını okuyun...>>

Pazar, Eylül 21, 2008

Google'a Türk icadı rakip geliyor

İnternet kullanıcılarının neredeyse tamamına yakının arama motoru olarak kullandığı bilinen google.com'a karşı iki Türk tarafından hazırlanan "attabot.com" web arama motoru beta yayınına başladı.
Web 2.0'ın olanaklarıyla arama motoru işlevlerini bir araya getiren attabot.com arama motoru, e-posta hesabı, çevrimiçi Türk Dil Kurumu sözlüğü ve Redhouse sözlük gibi hizmetleri tek adreste toplayarak kullanıcıyla büyük kolaylık sağlıyor. Kullanıcıların aradıkları kelimelere göre birbirlerine ulaşmasını sağlayan ortak arama, kullanıcılarının aramalarının sonuçlarının kaydedilebilmesini sağlayan "AttaRez" ve çeşitli kaynaklardan topladığı güncel haberleri görüntüleyen haber bölümü gibi kendine özgü işlevlerle de dikkat çekiyor. Portalın kurucu ortağı Seyfi Erol, "Hayatı kolaylaştıran sayısal platform" olarak tanımladığı Attabot arama motoru fikrinin üç yıl önce Amerika'da internet projeleri hazırlarken şirket ortaklarından Ömer Kurt ile birlikte geliştirdiklerini söyledi. Attabot arama motoruyla ilgili ANKA'nın sorularını yanıtlayan Seyfi Erol şunları söyledi: "İnternette bilgilere ulaşmak çok önemli. Bununla birlikte Web 2.0'ın getirdiği etkileşim, insanların internetten daha fazla yararlanmasını sağladı. Attabot fikri de buradan ortaya çıktı. İnsanların günlük hayatlarında kullanabilecekleri bir platformun yanına birçok internet aracının da eklenmesiyle büyük bir portal projesine dönüştü. Şu anda şirketimizde on kişi çalışıyor ve tasarım, kod yazma, test süreçlerini kendimiz gerçekleştiriyoruz. İnternetin olanaklarını kullanarak Amerika ve İstanbul'da ortaklaşa çalışıyoruz."
-SANAL KİŞİLİK-
Attabot'ta kullanıcıların ücretsiz hesap açtıklarında, kendilerini internette temsil edecek kelimeleri belirlediğini ifade eden Erol, "Hava, toprak ve su başlıkları altında sosyal yaşamınızın, sevdiğiniz şeyler ve mesleki yaşamınızla ilgili size sunulan kelimeleri seçiyor ve Attabot ekibinin deyimiyle internetteki dünyanızı, yani sanal kişiliğinizi oluşturuyorsunuz. Attabot kullandıkça aradığınız kelimeler de havuza eklendiğinde dünyanız da gelişiyor. Sizinle aynı beğenileri taşıyan veya aynı mesleki ilgileri olan insanlar da bu kelimeleri arıyorsa onlarla buluşmuş oluyorsunuz" dedi. Seyfi Erol Attabot'un kurumsal kullanıcılara sağladığı faydaları ise şöyle anlattı: "Attabot'un en iyi yönü kurumların da ücretsiz bir hesap oluşturarak kendilerini temsil edebilmeleri. Kurumlar, bireysel kullanıcılar ile aynı özelliklerden yararlanabiliyorlar. Attabot'un özellikle KOBİ'ler için ideal bir platform olduğunu düşünüyoruz. Birkaç dakikada şirketlerini internette temsil etmeye başlayabiliyorlar. Attabot ile şirketler Web 2.0'ın nimetlerinden yararlanabilecekler, CRM faaliyetlerinde bulunabilecekler. İleride Attabot'ta ürün aranabildiği gibi ürün de satın alınabilecek."
-BÜTÜN HİZMETLER ÜCRETSİZ-
Attabot'ta tüm hizmetlerin ücretsiz olduğunu vurgulayan Seyfi Erol, şunları söyledi: "Hizmetinizle insanların hayatlarını kolaylaştırmayı iddia ediyorsanız ücret talep etmemeniz gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden gelir modelimizi reklamlar oluşturuyor. Hem varolan reklam kanallarını, hem de kendi geliştirdiğimiz ve bir kelimeye bağlı etkileşimli ağ üzerinden reklam yayınlama tabanlı ürünümüzü kullanacağız. Yakında insanların etkinliklerle ilgili bilgilere ulaşabilecekleri bir modülü hizmete sunmayı planlıyoruz. Uçak biletleriyle ilgili bir hizmet üzerinde çalışıyoruz." Şu anda Beta sürümüyle sadece Türkçe yayın yapan Attabot.com'un Eylül 2008 sonunda küresel sürümünün yayına girmesi planlanıyor. Bu sürümde temel özellikler aynı kalacak, ancak birkaç dilde sözlük gibi uyarlamalar olacak

Devamını okuyun...>>

Pazar, Eylül 14, 2008

Web Programcılığı Dalı Tüm Ders Modülleri

Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı'na ait tüm derslerin modüllerini indirmek için:

AĞ TEMELLERİ
- Ağ Temelleri
- Bakır Kablolar
- LAN Kablolama
- TCP/IP ve IP Adresleme
- Sistem Güvenliği

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ
- Açık Kaynak İşletim Sistemi-1
- Açık Kaynak İşletim Sistemi-2
- Açık Kaynak İşletim Sistemi-3

GRAFİK VE ANİMASYON
- Görüntü İşleme-1
- Görüntü işleme-2
- Animasyon Düzenleme-1
- Animasyon Düzenleme-2

INTERNET PROGRAMCILIĞI
- Internet Programcılığı-1
- Internet Programcılığı-2
- Internet Programcılığı-3
- Internet Programcılığı-4
- Internet Programcılığı-5

WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA
- HTML-1
- HTML-2
- Web Tasarım Editörü-1
- Web Tasarım Editörü-2
- Web Tasarım Editörü-3
- Web Tasarım Editörü-4
- Etkileşimli Web Uygulamaları-1
- Etkileşimli Web Uygulamaları-2
- Etkileşimli Web Uygulamaları-3
- Etkileşimli Web Uygulamaları-4

Kaynak : www.megepbilisim.com

Devamını okuyun...>>

Bilgisayar Teknik Servis Dalı Tüm Modülleri

Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanı Bilgisayar Teknik Servis Dalı'na ait tüm derslerin modüllerini indirmek için:

AĞ TEMELLERİ
- Ağ Temelleri
- Bakır Kablolar
- LAN Kablolama
- TCP/IP ve IP Adresleme
- Sistem Güvenliği

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ
- Açık Kaynak İşletim Sistemi-1
- Açık Kaynak İşletim Sistemi-2
- Açık Kaynak İşletim Sistemi-3

BİLGİSAYARLI DEVRE TASARIMI
- Devre Çizimi ve Simülasyonu
- Baskı Devre Çizimi

ELEKTRONİK UYGULAMALARI
- Lehimleme ve Baskı Devre
- SMD Elemanlar ve Çipsetler
- Güç Kaynağı
- SMPS Güç Kaynağı
- Tümleşik Devreler
- Aritmetik Devreler
- Flip-Flop
- Sayıcılar
- Kaydediciler
- Transistörler ve FET
- İşlemsel Yükselteç
- Osilatör
- Haberleşme Teknikleri

ENDÜSTRİYEL KONTROL
- Röle
- Yarı İletken Elemanlar
- Sensör ve Transduser
- DA-AD Dönüştürücüler
- Motorlar

MİKRODENETLEYİCİLER
- Mikrodenetleyici-1
- Mikrodenetleyici-2
- Mikrodenetleyici-3

SİSTEM BAKIM VE ONARIM
- Bakım Onarım-1
- Bakım Onarım-2
- Arıza Giderme-1
- Arıza Giderme-2
- Arıza Giderme-3
- Arıza Giderme-4
- Arıza Giderme-5

Kaynak : www.megepbilisim.com
Devamını okuyun...>>

10. Sınıf Teknik ve Meslek Resim Modülleri

Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanı 10.Sınıf Paket Programlar Dersi Modüllerini indirmek için:

- Teknik Resim
- Devre Şemaları Çizimi

Kaynak : www.megepbilisim.com
Devamını okuyun...>>

10. Sınıf Temel Elektronik ve Ölçme Modülleri

Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanı 10.Sınıf Paket Programlar Dersi Modüllerini indirmek için:

- Doğru Akım Devreleri
- Alternatif Akım Devreleri
- Analog Devre Elemanları
- Lojik Devreler-1

Kaynak : www.megepbilisim.com
Devamını okuyun...>>

10. Sınıf Paket Programlar Modülleri

Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanı 10.Sınıf Paket Programlar Dersi Modüllerini indirmek için:

- Kelime İşlemci Programı
- Elektronik Tablolama Programı
- Sunu Hazırlama Programı
- Internet ve E-Posta Yönetimi

Kaynak : www.megepbilisim.com

Devamını okuyun...>>

10. Sınıf Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Modülleri

Meslek Liseleri Bilişim Teknolojileri Alanı 10.Sınıf Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi Modüllerini indirmek için:

- İşlemciler
- Bellek Birimleri
- Anakartlar ve Kasalar
- Donanım Kartları
- Disk Sürücüleri
- Portlar
- POST (İlk Açılış)
- Monitörler
- Yazıcılar
- Görüntü İşleme Cihazları
- İşletim Sistemleri (Temeller)
- İşletim Sistemleri (Kurulum)
- İşletim Sistemleri (Destek)
- İşletim Sistemleri (Gelişmiş Özellikler)
- Programlama Temelleri
- Akış Diyagramları
- Yapısal Programlama Temelleri
- Veri Yapıları
- Temel Algoritmalar

Kaynak : www.megepbilisim.com

Devamını okuyun...>>

Veritabanı Dersi 2008-2009 Yıllık Planı

2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı 12.Sınıflar Veritabanı Dersine ait yıllık planı
DOCX formatında indirmek için
PDF formatında indirmek için

Devamını okuyun...>>

Cumartesi, Eylül 13, 2008

Renk Körleri Web Sayfalarınızı Nasıl Görüyorlar?


Evet... Başlık biraz enteresan gelebilir ama günümüzde sandığımızdan çok daha fazla Renk Körü İnsan internet kullanıyor.
Peki bu insanlar web sitelerindeki renkleri nasıl görüyorlar hiç merak ettiniz mi?

Cevabı için buraya tıklayınız ve açılan sayfadaki formu doldurup sonucu görünüz.
Devamını okuyun...>>

Fare Kapanı

http://www.hulyakonar.com'da okuduğum bu güzel hikayeyi sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz...

Evin minik faresi, duvardaki çatlaktan bakarken çiftçi ve eşinin mutfakta bir paketi açtıklarını gördü.
Kendi kendine:
"İçinde hangi yiyecek var acaba?" diye düşündü.

Bir süre sonra gördüğü paketin bir fare kapanı olduğunu anladığında yıkılmıştı.
"Evde bir fare kapanı var!, evde bir fare kapanı var!" diye bağırarak telaşla bahçeye fırladı.
Çevik ve hızlı hareket etmesinden dolayı fareyi kıskanan evin diğer hayvanları bahçedeydi.
Minik fareyi telaş içinde gören tavuk, umursamaz ve bilgiç bir tavırla başını kaldırdı ve gıdakladı:
"Zavallı farecik... Bu senin sorunun, benim değil. Bana bir zararı olamaz küçücük kapanın" dedi.
"Ee sonun geldi küçük fare" diye de gülümsedi.
Tavuktan destek bulamayan farecik bu sefer telaşla domuzun yanına koştu ve "Evde bir fare kapanı var! Evde bir fare kapanı var!" diye adeta çırpındı.
Domuz ise "Çok üzgünüm fare kardeş ama dua etmekten başka yapacağım bir şey yok. Dualarımda olacağından emin ol" dedi.
Minik fare çaresizlik içinde ineğe döndü ve "Evde bir fare kapanı var, evde bir fare kapanı var!" dedi.
İnek;
"Bak fare kardeş, senin için üzgünüm ama beni hiç ilgilendirmiyor." dedi.

Hepsinin amacı biran önce fareden kurtulmaktı. Fırsat buldukça,hepsi fareyi evsahibine şikayet ediyorlardı. Kuyusunu kazıyorlardı.
Sonunda farecik, başı önde umutsuz şekilde eve döndü. Çiftçinin fare tuzağı ile bir gün tek başına karşılaşmak zorunda olduğunu anladı.

O gece evin içinde sanki ölüm sessizliği vardı. Minik farecik aç ve susuzdu. Tam yorgunluktan gözleri kapanacaktı ki birden bir ses duyuldu. Gecenin sessizliğini bölen gürültü, fare kapanından geliyordu. Çiftçinin karısı, ne yakalandığını görmek için yatağından fırladı ve mutfağa koştu. Karanlıkta kapana, zehirli bir yılanın kuyruğunun kısıldığını fark edememişti. Kuyruğu kapana kısılan yılanın canı yanıyordu ve aniden çiftçinin karısını ısırdı. Çiftçi, karısını apar topar doktora götürdü. Doktor, zehiri temizledi sardı. Çiftçi karısını eve getirdi, yatırdı. Karısının ateşi yükseldi ve bir türlü düşmüyordu. Kadıncağız ateş ve ter içinde kıvranıp duruyordu.
Doktor ilaçlar ile birlikte hergün taze tavuk suyu çorbası içmesi gerektiğini söyledi, çiftçi de bıçağını alıp bahçeye koştu...
Karısı taze tavuk suyu çorbasını içti, biraz kendine geldi. Karısının hastalığını duyan komşular ziyarete geldiler. Onlara ikram etmek için çiftçi domuzunu kesti. Çiftçinin karısı gittikçe kötüye gidiyordu. Yılan, belli ki çok zehirliydi.
Birkaç gün sonra çiftçinin karısı iyileşemedi ve öldü.
Cenazeye çok sayıda kişi gelince,hepsine yeterli et sağlamak için çiftçi ineği mezbahaya yolladı.
Fare tüm bu olanları büyük üzüntü ile duvardaki deliğinden izledi...
Zor durumlarda bile umudumuzu ve kendimize olan güvenimizi asla kaybetmeyelim...
ayrıca unutmayalım;
Bugün bizi ilgilendirmediğini düşündüğümüz bir tehlike,yarın bizim içinde tehlikeli olabilir...

Devamını okuyun...>>

Sayacımız Değişti


Uzun zamandır hep aklımdaydı ancak fırsat bulabildim. Blogdaki sayacın düzgün çalışmadığını farkettim. http://www.mypagerank.net adresinden ayrıntılı bir sayaç ekledim siteye bakalım bundan sonra nasıl çalışacak?

Sayaçta yazanlarla ilgili küçük bir bilgi
Rank: Sitenin google üzerindeki popularitesi,
TUV: Bugünkü Toplam Tekil Ziyaretçi Sayısı,
TPV: Bugünkü Toplam Sayfa Gösterimi Sayısı,
YUV: Düne Ait Toplam Tekil Ziyaretçi Sayısı,
YPV: Düne Ait Toplam Sayfa Gösterimi Sayısı,
AUV: Toplam Tekil Ziyaretçi Sayısı,
APV: Toplam Sayfa Gösterimi Sayısı,
En altında da şuanda kaç ziyaretçinin siteyi ziyaret ettiği bilgisi yer almaktadır.
Devamını okuyun...>>

Salı, Eylül 09, 2008

Siteme RSS Okuyucu Nasıl Eklerim?

Malumunuz artık RSS akışları oldukça yaygınlaştı. Bloglar, haber siteleri ve forumlar gibi bir çok site RSS akışları ile kullanıcıları yeni eklenen yazı/haber gibi içeriklerden anında haberdar ediyor.

Bu RSS akışları Outlook'a nasıl ekleyeceğimizi daha evvel burada anlatmıştım.

Şimdi ise basit bir widget sayesinde sitelerimize html olarak nasıl ekleyebileceğimizi anlatacağım.

Örneğin bir blogda yayınlanan yazıları sitemizde yayınlamak istiyoruz.


  • Öncelikle blogumuzun RSS besleme adresini blog içerisinden erişiyoruz. Örnek ( http://feeds.feedburner.com/Rtyucel )

  • Daha sonra bu adresi kopyalıyoruz ve http://www.springwidgets.com/widgets/view/23/false/true linkine gidiyoruz.

  • Burada karşımıza daha önceden hazırlanmış olan RSS Reader Widget isimli widget'ımız karşımıza çıkıyor.

  • Sayfanın sol tarafında Feed URLs (Besleme Adresleri) kısmına biraz evvel kopyaladığımız adresimizi (http://feeds.feedburner.com/Rtyucel) yapıştırıyoruz.

  • Daha sonra sol taraftaki seçeneklerden eklentimizin görünüm ayarlarını kendimize göre değiştiriyoruz.

  • Tüm bu işlemler bittikten sonra CLICK HERE TO GET THE CODE! yazan düğmeye tıklıyoruz.

  • Sağ tarafta eklentinin ön izlemesinin görüldüğü kısımdan (Share This Widget) HTML düğmesine tıklayarak
<!-- SpringWidgets | RSS Reader (#23) | HTML
| Generated on 09/09/2008 --><object
type="application/x-shockwave-flash" allowNetworking="all"
allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" height="318"
width="250" id="springwidgets_23" align="middle"
data="http://downloads.thespringbox.com/web/wrapper.php?file=RSS
Reader.sbw" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"
codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"><param
name="allowNetworking" value="all" /><param
name="allowScriptAccess" value="always" /><param
name="allowFullScreen" value="true" /><param name="movie"
value="http://downloads.thespringbox.com/web/wrapper.php?file=RSS
Reader.sbw" /><param name="flashvars"
value="param_param=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2Fspringwidgets&param_style_borderColor=0x000000&param_style_brandUrl=&param_compactView=false&param_blurbLength=512"
/><param name="quality" value="high" /><param name="wmode"
value="transparent" /><param name="bgColor" value="0x000000"
/><embed bgColor="0x000000" allowNetworking="all"
allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always"
src="http://downloads.thespringbox.com/web/wrapper.php?file=RSS
Reader.sbw"
flashvars="param_param=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2Fspringwidgets&param_style_borderColor=0x000000&param_style_brandUrl=&param_compactView=false&param_blurbLength=512"
quality="high" name="springwidgets_23" wmode="transparent" width="250"
height="318" align="middle" type="application/x-shockwave-flash"
pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed></object><div
style="font:11px/12px arial;width:250px;"><a
href="http://www.springwidgets.com/widgets/view/23/?param_param=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2Fspringwidgets&param_style_borderColor=0x000000&param_style_brandUrl=&param_compactView=false&param_blurbLength=512&width=250&height=300"
target="_blank">Get this
widget!</a></div><div><div style="font-family:
arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal;
font-size: 11px; line-height: 12px; font-size-adjust: none;
font-stretch: normal; -x-system-font: none;">Visit the <a
href="http://www.springwidgets.com" target="_blank">Widget</a>
<a href="http://www.springwidgets.com/widgets"
target="_blank">Gallery</a></div></div>

şeklinde bize verdiği HTML kodu sitemiz içerisine yerleştirdikten sonra işlemimiz sona eriyor.

Çalışan örnek bir uygulama için http://www.rtyucel.com adresinden BÜYÜTEÇ resmine tıklayınız.


Devamını okuyun...>>

Pazartesi, Eylül 08, 2008

İngilizce'yi Eğlenerek Öğrenin

Bilgisayarbilisim.net'te dolaşırken bir meslektaşımın hazırlamış olduğu siteyi gördüm ve çok hoşuma gitti. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Hem oyun oyanayarak hem de İngilizceniz'i geliştirmek için hazırlanmış olan bir site. "İngilizce'yi eğlenerek öğrenin" parolasıyla yola çıkan sitede çeşitli flash oyunlarla kelime bilginizi geliştirmek mümkün.

Ben daha fazla anlatmayayım, en iyisi siz siteyi dolaşınca kendiniz karar verin.

Sitenin adresi : http://www.oyunlarlaingilizce.net

Devamını okuyun...>>

ve Okullar Açıldı

2008-2009 Eğitim Öğretim yılının ilk ders zili bugün sabah çaldı. Meğer ne uzun bir tatil dönemi geçirmişiz. Öğrencilerimi özlemişim ya...

Bugün sabah okulun kapısından girerken hepsinin gözlerinin içi ve elbiseleri parlıyordu. :))
Hemen hepsi tertemiz kıyafetleri ile, traşlarını olmuşlar ve büyük bir heyecan ile okulun kapısında bekliyorlardı. Özellikle 9.sınıflarda ayrı bir heyecan vardı. Artık ilköğretimi bitirmişler ve LİSELİ olmuşlardı. Birden eski günlerime döndüm. Liseye başladığım yıllarıma. Ne heyecanlanmıştım bende ilk liseye başladığım zaman. 400 kişilik bir okulun en büyük öğrencilerinden birisi olarak mezun olmuşum ve 4400 öğrencili bir lisenin en küçük öğrencilerinden biriydim. Bu değişimin vermiş olduğu heyecanın bir benzeri gördüm çocuklarımın gözlerinde...

Hele 10.sınıflarda artık BÖLÜMLÜ olmanın ve bölüm hocalarıyla tanışmanın vermiş olduğu heyecan görülmeye değerdi. Hepsi bölümlerinin önünde sıraya geçmişler ve atölye öğretmenleriyle tanışmak için can atıyorlardı.

Ayşe Hocam'a da değinmeden geçemeyeceğim. Bu sene ilk defa öğretmenlik heyecanını yaşan meslektaşıma, bundan sonraki meslek hayatında da bugün yaşadığı heyecanını ve arzusunu devam ettirmesini dilerim. Aramıza hoşgeldin Ayşe Hocam.

Yeni eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, meslektaşlarımıza ve memleketimize hayırlı olmasını diler, yeni dönemde herkese başarılar dilerim.

Devamını okuyun...>>

Pazar, Eylül 07, 2008

Yıllık Planlarla İlgili Açıklama

Yıllık planları daha önce PDF formatında atmıştım siteye. Ancak sizlerden gelen istekler doğrultusunda planların Office 2007 WORD (.docx) versiyonlarını da siteye ekledim.


İyi Çalışmalar.
Güle güle kullanın.

Devamını okuyun...>>

Web Tasarımı ve Programlama Dersi 2008-2009 Yıllık Planı

2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı 12.Sınıflar Web Tasarımı ve Programlama Dersine ait yıllık planı
DOCX formatında indirmek için

Devamını okuyun...>>

Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Dersi 2008-2009 Yıllık Planı

Yıllık planları eklemeye devam ediyorum. Şimdi ise sırada Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Dersi yıllık planı var.

2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı 12.Sınıflar Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Dersine ait yıllık planı
PDF formatında indirmek için
DOCX formatında indirmek için

Devamını okuyun...>>

Cumartesi, Eylül 06, 2008

Grafik ve Animasyon Dersi 2008-2009 Yıllık Planı

Yıllık planları eklemeye devam ediyorum. Sırada ise Grafik ve Animasyon Dersi yıllık planı var.

2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı 12.Sınıflar Grafik ve Animasyon Dersine ait yıllık planı
PDF formatında indirmek için
DOCX formatında indirmek için

Devamını okuyun...>>

İnternet Programcılığı Dersi 2008-2009 Yıllık Planı

Okullar açılıyor ve yıllık plan hazırlama telaşı devam ediyor.
2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı Dalı 12.Sınıflar İnternet Programcılığı Dersine ait yıllık planı
PDF formatında indirmek için
DOCX formatında indirmek için

Devamını okuyun...>>

Salı, Eylül 02, 2008

Msn ve Mail Hacklemenin Cezası

Günümüzde en çok sıkıntı çekilen konulardan birisi de MSN veya mail adreslerinin çalınması olaylarıdır.

Geneline bakıldığında bu adresleri çalınan kişilerin ya dalgınlıkla ya bilmediklerinden ya da çok basit şifreler veya gizli sorular kullandıklarından başlarına bu işlerin geldikleri görülmektedir.

Daha önceleri bu konularda MSN ve Güvenlik ve MSN'i Güvenli Kullanma Kılavuzu isimli iki adet de yazı yayınlamıştım. Bugün ise bir mail adresi veya msn adresi çalmanın suçları hakkında karşıma çıkan bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Mail/msn hackleme durumunda, öncelikle Yeni Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesi kapsamında ele alınarak iki yıla kadar hapis veya adli para cezası istemiyle karşı karşıya kalınması mümkündür. Mail hackleme sonucunda maili hacklenen kimsenin bilgilerinde bir değişiklik veya eksiklik meydana geldiğinde bu ceza iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına dönüşür. (m.243/III) Yani para cezası imkanı da kalmaz.

Öte yandan, msn hackleme hacklenen kişiyi belli bir davranışı yerine getirme, zorlama veya tehdit amacıyla yapıldığı takdirde yine TCK. 107 gereğince bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile karşılaşılır. (Önceki cezaya ek olarak.)

Mail hackleme şayet bu amaçlarla değil de sırf o kişide sıkıntı meydana getirmek, o kişiyi rahatsız etmek gibi amaçlarla yapılıyorsa (genelde bu amaçla yapılıyor zaten) bu durumda TCK. 123 gereğince faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir (Önceki cezalara ek olarak.)

Maili hacklenen kişi bir kamu kuruluşunda çalışıyor ve bu mail adresini kurum gereği kullanıyor ve bu mailinde işini sürdürmesi için gerekli birtakım belgeler bulunduruyorsa, bu durumda TCK. 113 gereğince bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Önceki cezalara ek olarak.)

Şayet maili hacklenen kişi, kamu kuruluşunda değil de özel sektörde çalışıyorsa, bu durumda TCK. 117 gereğince altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. (Önceki cezalara ek olarak.)

Ayrıca TCK 124’te düzenlenen haberleşmenin engellenmesi suçu sübut bulduğundan, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. (Önceki cezalara ek olarak.)

Bunun yanında mail hackleyen kişi haberleşmenin gizliliğini ihlal ettiği için de TCK. 132 gereğince altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. (Önceki cezalara ek olarak.)

Bu haberleşme bilgileri ayrı bir yerde kaydedildiği takdirde ise bu ceza yine aynı maddenin devamındaki ibareye göre bir yıldan üç yıla kadar ceza ile karşılaşılır. (Önceki cezalara ek olarak.)

Bu haberleşme bilgileri hukuka aykırı olarak ifşa edildiği takdirde ise yine bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası söz konusu olur. (m.124/II) (Önceki cezalara ek olarak.) (Msn konuşmalarını kaydedip başkalarına bunları açıklayanlar da bu ceza ile karşılaşır.)

Ayrıca mail hackleme özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamına girdiğinden TCK. 134 gereğince altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırma söz konusu olur. (Önceki cezalara ek olarak.)

Kişisel verilerin kaydedilmesi suçu da işlenmiş olduğundan altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşılır. Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sağlık durumlarına ilişkin belgelerin veri olarak kaydedilmesi de bu hüküm içerisindedir. (TCK. 135/I,II) (Önceki cezalara ek olarak.)

Bütün bu saydığım hükümlerden hakkında dava açılmış olan kimse, bu suçu özel bir bilgi ve beceri sayesinde gerçekleştirmiş olduğu için (yani herhangi bir kişinin gerçekleştiremeyeceği bir eylem olduğundan) (kaldı ki mail hackleme tamamen bu kapsamdadır) rilecek ceza yarı nisbetinde artırılır.

Ayrıca kişilere ait mail hesapları hukuken onların mal varlıkları (mamelek) içerisinde kabul edildiğinden, mal varlığına karşı işlenen suçlar kapsamında ve özel olarak TCK.142 ve devamında düzenlenen hırsızlık suçu kapsamında ele alınır ve 142/I fıkrasının e bendi gereğince üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Önceki cezalara ek olarak.)

Öte yandan bu suçlarla birlikte kişilerin internet bankacılığı hizmetleri dolayısıyla kullandığı bilgileri ele geçiren kimseler de (kullanmış olması şart değil) TCK. 245 gereğince üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılırlar.

Yazdığım kanun hükümlerinden bazıları kamu davası bazıları ise takibi şikayete bağlı suç niteliğindedir. Ayrıca bu tespit ettiğim TCK kapsamındaki suçlar haricinde özel kanunlarda belirtilen hükümler de söz konusu olmaktadır.



PEKİ BU CEZALAR NASIL YERİNİ BULACAK ?


Peki neden bu kadar ceza söz konusuyken bu kadar insanın mailleri hackleniyor? Çünkü kimse bu konuların hukuk sistemi tarafından düzenlendiğini bilmiyor. Bilmediği gibi bunu yapanların üzerine gitmiyor. Halbuki böyle bir durumla karşılaşan kimsenin yapacakları çok basit.

Bir dilekçe yazarak ya Emniyet birimlerine ya da herhangi bir yer Adliyesinde Cumhuriyet Savcılıklarına başvurmaları yeterli. Ayrıca kişisel bilgisayarlarının IP numarasını, mailine en son girdiği tarihi, en son kullandığı şifreyi ve en son kullandığı gizli soru ve yanıt bilgilerini dilekçesine ek olarak bildirirse işler daha da kolaylaşacaktır. Savcılık talimatı veya mahkeme kararı sonucunda Emniyet Müdürlükleri tahkikata başlayacak, kullandığınız mail adreslerinin yetkili sahiplerine ulaşılarak mailinize hangi tarihte hangi IP numaralarına girildiği tespit edilecektir. Şayet mailinizi hackleyen kişi statik IP kullanmıyorsa, değişken IP numaraları Telekom tarafından sürekli olarak kayıt altında tutulduğundan hangi tarihte mailinize hangi bilgisayardan girildiği kolaylıkla tespit edilecektir. Yine buna bağlı olarak mailinizi hackleyen internet kullanıcısının kişisel bilgileri ve adres bilgileri Emniyet talimatı ile temin edilerek Cumhuriyet Savcılığına verilecektir. Tamamlanan hazırlık tahkikatından sonra Cumhuriyet savcısı şüpheli şahıs hakkında kamu davası açacak ve Emniyet kuvvetleri marifetiyle bu şahıs yakalanacaktır. Şayet mail hackleyen internet kullanıcısı bir ticari işletmeye ait bir bilgisayarı kullanmışsa aynı şekilde o ticari işletme hakkında da tahkikat uygulanacak ve hüküm kesinleştiğinde o işletme hakkında güvenlik tedbirlerine hükmedilecektir.

Kullandığınız mail hesabı yabancı bir ISP(İnternet Servis Sağlayıcısı) olduğu durumlarda Cumhuriyet Savcılıkları istinabe yoluyla o ülkenin yetkili makamları üzerinden aynı bilgileri temin edeceklerdir. Ancak msn hesapları zaten Microsoft Türkiye'ye bağlı bir hizmet olduğundan buna pek gerek kalmayacaktır.

Dileriz mail hackleyen arkadaşlara kendilerine çok çok iyi avukatlar bulmalarını tavsiye ediyorum. Ama bir avukat olarak şunu da söyleyeyim ki hiçbir avukat böyle bir davada müdafi olmak istemeyecektir.

Devamını okuyun...>>

Pazartesi, Eylül 01, 2008

2008-2009 Bilişim Teknolojileri Alanı Tek Zümre (Web Programcılığı ve Bilgisayar Teknik Servisi Dalları)

Uzun bir aradan sonra tekrar yazılarıma başlıyorum.
Yine elimden geldiğince de bu eğitim-öğretim yılında da yazılarıma devam edeceğim.

Malum okullar açılıyor ve tüm öğretmen arkadaşlarda zümre hazırlama ve yıllık plan hazırlama telaşı var.

Bende bu bağlamda Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı ve Bilgisayar Teknik Servisi Dalları'nda okutulacak derslerle ilgili 2008-2009 eğitim öğretim yılına ait tek bir zümre tutanağında topladım.

Dosyayı indirmek için

Umarım işinizi görür.

İyi çalışmalar.

Devamını okuyun...>>

website counter

Add to Google Reader or Homepage