Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Pazar, Mart 30, 2008

Bilgisayar Bağımlısının Aşk Mektubu

Artik içimdeki sıkıstırılmıs duygulari unzip etmenin zamani geldi. Seni RAM'inin alamayacagi kadar çok seviyorum. Sana karsi bütün protectlerim disable durumda. Seni ilk gördügüm anda formatlandim. Bütün cache'lerim durdu, shadow ramlarla ayakta duruyorum. Bana öyle bir sistem transfer ettin ki, hiç bir komut artik beni senden ayiramaz. Senden baska her sey benim için bad command or file name. Seninle çoklu ortamlar da dahil, her ortamda mutlu olabilecegime inaniyorum. Senin megahertzin beni de atesliyor. Bakislarin beni taa derinden scan ediyor. Sana çok güveniyorum, bu mektubumu baskasina forward etmeyecegini de çok iyi biliyorum.
Ben, seninle evlenmek istiyorum @SLI. Seninle mutlu bir ag yapilandirmasi olusturmak istiyorum. TCP/IP , NET BEUI, IPX/SPX her türlü protokolde uyusuyoruz seninle. Biliyorum sen benden oldukça gençsin ama tanidigim iyi bir donanimci var, kendimi senin için upgrade ettirebilirim. Evlenmeden önce DR NORTON'dan randevu aldim, ikimiz de usulen bir virüs taramasindan geçecegiz. Merak etme hiç bilmedigim lisanssiz software'lerle iliskim olmadi. Senin için hardware'i tas gibi diyorlar, ancak biliyorsun ki benim için software güzelligi hardware güzelliginden önde gelir.
@SLI, seninle biz çok dvd'ler seyredecegiz. Sana evlilik yildönümünde 24 hizli rewritable dvd alacagim. Pembe slotlu kasamiz, içinde nur topu gibi hard disklerimiz olacak. Tatillerimizde ikimiz de birer Windows gezgini olacagiz @SLI. Daha sonra da ver elini internet. Sana güzel görünmek için öyle çok çalisacagim ki, üç hafta sonra karsina yirmi bir inch plazma ekran gibi çikacagim. Ondan sonra istersen beni duvarina bile asabilirsin. Aksamlari dizlerinin üzerinde bir lap top gibi yatacagim. Asla uyku moduna geçmeyecegim @SLI. Biz seninle isiklari kapatip kucaklarimizda klavye sabahlara kadar chat edecegiz.
Ancak ilk yillarda senden biraz tasarruflu olmani isteyecegim, onun için screen saver, standbye modu vs. anlarsin ya azcik iktisatli olmani isteyecegim. Salonumuzun bas kösesine babamin eski 8 MHz 10 megabayt'lik 8088 bilgisayarini koyacagim, malum sark köseleri bana hep çok sicak gelmistir, yanina da 5,25'lik disketler. O biçim nostalji olacak. Hatta yilbasi aksamlari tetris falan oynayabiliriz.
Kendimizi hep gelistirecegiz, zaman hangi ram'i gerektiriyorsa uygulayacagiz. Birbirimizden fikir download'unu bir gurur meselesi yapmayacagiz. Aramizda ayri gayri olmayacak, bu agin administrator'u benim demeyecegiz hiçbir zaman. Herkes birbirinin sörfüne saygi duyacak. Hadi gel, önümüzde paylasima açilmis bir hayat var.
O seni istemeye anasini gönderen herifin sitesini hack edecegim. Ben geleneklere sadik kalmak istiyorum seker Aslicigim. TV kartini kiz tarafi alirmis. Seni, çeyiz sandigindaki emek emek doldurdugun ***** CD-ROM'larla bekliyorum. Ben de sana amazon.com dan bes tasli bir yüzük siparisi verdim bile. Nikahimizda da real player çalacak...
Home page'indekilere de çok selamlar, her baytini öpüyorum, CPU'm daima seninle.
Not: CPU'umdaki bu atesi hiç bir fan söndüremez. Eger connection istegime reply vermezsen partition'umu silip boot'uma virüs bulastirarak hayatima son verecegim.
SIMDI BU MAILI KAPATABILIRIZ. Are you sure (Yes/No/All)?

Devamını okuyun...>>

Kovanpınar İlköğretim Okulu Aramıza Hoşgeldiniz

Bu blogu ilk açtığımda hedef kitlem sadece okulumda ki öğrencilerime internet üzerinden bilgiye erişimi sağlamaktı.

Geçen zamanla bloğumuz, bilgisayarla ilgilenenler, diğer okullarda okuyan öğrenciler ve hatta öğretmenler tarafından da ilgiyle takip edilir hale geldi.

Bugün aldığım bir mesaj karşısında da gerçekten mutlu oldum. Giresun ili Tirebolu ilçesi Kovanpınar Köyü İlköğretim Okulu'nda görev yapan değerli meslektaşım Ahmet TAŞDÖĞEN hocam, blogumuzu artık öğrencileriyle birlikte ilgiyle takip ettiğini yazmış.


Bundan böyle elimden geldiğince ilköğretimde okuyan öğrencilerimize yönelik de bilgiler burda yer alacaktır.

Aramıza hoş geldiniz Sevgili Kovanpınarlılar



Kovanpınar İlköğretim Okulu Web Sitesi İçin http://www.kovanpinarioo.com

Devamını okuyun...>>

Perşembe, Mart 27, 2008

Etkileşimli Web Uygulamaları Modülleri 1-2

Bilişim Teknolojileri Alanı Web Tasarımı Dalı 11.sınıf Web Tasarımı ve Programlama Dersi 2.dönem 1.sınavı konularını kapsayan Etkileşimli Web Uygulamaları 1 ve Etkileşimli Web Uygulamaları 2 Modüllerini aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.


Etkileşimli Web Uygulamaları 1
Etkileşimli Web Uygulamaları 2


Ayrıca Bilgisayar Teknik Servisi Dalı dersleri için Uğur Bey'den dosyalar gelir gelmez siteye eklenecektir.

Ağ Temelleri dersi için ise ders notları en kısa sürede eklenecektir.

Ayrıca okulumuzda 31 Mart 2008 Pazartesi gününden itibaren Yaz Saati uygulamasına Giriş-Çıkış saatleri değişecektir. Yeni giriş - çıkış saatleri için okulumuzun sitesindeki haberleri ziyaret edin.

http://www.yerkoyeml.k12.tr
Devamını okuyun...>>

LINUX İşletim Sistemi

Amaç: Linux işletim sistemini tanıyıp temel seviyedeki bazı özelliklerini kullanabilme

Tanım: Linux, serbestçe dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı bir UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, internet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

Windows İşletim Sisteminden Farkları

  • Linux işletim sistemi açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. Windows işletim sistemi ise lisans ücreti ödenerek kullanılabilir ve kaynak kodlarına erişilemez.
  • Linux işletim sisteminde güvenlik açıkları daha hızlı kapatılabildiği için sunucu (server) hizmeti veren kuruluşlar tarafından Windows’a göre daha çok tercih edilmektedir.
  • Linux işletim sisteminin diğer işletim sistemlerinde olan teknik destek, dağıtım ve dokümantasyon gibi konularda eksikleri vardır.
  • Linux işletim sisteminde işletim sisteminin temelini oluşturan çekirdek, kullanıcı tarafından da derlenebildiği için, bu derleme sırasında sadece kullanım amacına yönelik alt programlar seçilebilir ve donanıma uygun hale getirilebilir.
  • Böylece daha performanslı bir işletim sistemi elde edilir. Windows’ta ise böyle bir imkan yoktur.
  • Linux işletim sisteminin çalışma biçimi nedeniyle herhangi bir virüs bulaşması durumunda virüsün bilgisayarın tamamına yayılması olanaksızdır.
  • Linux işletim sisteminde zaman zaman donanım desteği problemleri yaşanmaktadır. Windows’ta bu oran biraz daha düşüktür.

Linux Masaüstü

Linux işletim sisteminde kullanılabilecek birçok masaüstü ortamı vardır. Bunlardan bazılarını KDE, GNOME, XFce, XPde olarak sayabiliriz. Kullanıcı isterse bu masaüstü ortamlarından birini kurarak istediği masaüstüyle çalışabilir.

Açılış Dosyaları

Linux işletim sisteminin açılış dosyaları /boot dizini altında yer almaktadır. Linux işletim sistemindeki dizin yapısı aşağıdaki gibidir:
  • /boot: Çekirdek ve açılış dosyaları dizinidir. Sistem açılışını sağlayan grub veya lilo programının dosyaları burada bulunur.
  • /etc: Genel sistem ayar dosyalarını (kullanıcılar, gruplar, ağ ayarları) tutan dizindir. Bu dizine denetim masası da diyebiliriz.
  • /home: Kullanıcıların kişisel dosyalarının ve ayarlarının bulunduğu dosyalar bu dizin altında bulunur. Bir diğer adı da kullanıcı ev dizinidir.
  • /dev: Aygıt dosyaları dizinidir. Linux'ta tüm aygıtlar birer dosya olarak tutulmaktadır. Örneğin /dev/modem dosyası adından da anlaşılacağı üzere modemi ifade etmektedir.
  • /tmp: Sistemin ve kullanıcıların geçici dosyalarının tutulduğu dizindir.
  • /var: Sistemde bulunan kuyruk dosyalar (yazıcı ve sistem kayıt dosyaları gibi) ve boyutları dinamik olarak değişen dosyaların tutulduğu dizindir.
  • /mnt: Sisteme bağlanmış olan (mount) aygıtların dizinidir. Disket sürücü, CDROM, USB Disk gibi aygıtlara bu dizin altından ulaşılabilir.
  • /lib, /usr/lib: Kitaplık (library) dosyaları dizinidir. Paylaşılan nesneler (Shared objects) bu dizinde tutulur. Salt koddan derlenerek sisteme yüklenecek yeni programlar burada mevcut dosyalar kullanılarak derlenir.
  • /usr/include: Programlama aracı olan C için başlık (header) dosyalarının tutulduğu dizindir.
  • /usr/local: İşletim sistemi kurulduktan sonra eklenen yerel (local) uygulamalar ve bileşenlerin dizinidir.
  • /proc: Çekirdek ayar dizinidir.
  • /bin, /usr/bin: Uygulamalarının çalıştırılabilir betiklerinin bulunduğu dizindir.
  • /sbin, /usr/sbin: Sistem yöneticisi tarafından kullanılan sistem programları dizinidir. Sistemin bakımı ve genel ayarlamalar bu dizindeki programlar ile yapılır.

Devamını okuyun...>>

Pazartesi, Mart 10, 2008

ASP'de Veritabanı Bağlantısı

Asp'de veri tabanı bağlantısı yapmak için ;

<% Set baglanti = Server.CreateObject("ADODB.Connection")
baglanti.Open "DRIVER={Microsoft Access Driver (*.mdb)}; DBQ=" & Server.MapPath("db/db.mdb")
%>
şeklinde baglanti nesnemizi tanımlıyoruz.

Eğer veritabanımızda INSERT, UPDATE veya DELETE gibi veritabanına yazma işlemi gerçekleştiren komutlar kullanmak istiyorsak, veritabanımızın kullanılacağı
localhost'ta ki sitemizin Web Paylaşımını gerçekleştirmemiz de gerekecektir.

Bir klasöre yazma izni vermek için şekilde görüldüğü gibi;
izin vermek istediğimiz klasör üzerinde faremizin sağ tuşunu tıklarız.

  • açılan menüden Paylaşım ve Güvenlik seçeneğini seçeriz.
  • daha sonra şekil-2 de görüldüğü gibi açılan pencerden Bu Klasörü Paylaştır seçeneği işaretlenir ve karşımıza şekil-3'te görünen pencere açılır.
  • buradan Okuma ve Yazma seçenekleri işaretlenir ve Tamam düğmesi tıklanır.





Devamını okuyun...>>

Temel SQL Cümleleri

SELECT

Tanım

Bir tabloda bulunan veri alanlarının tamamını ya da bir kısmını kullanarak sorgulama işleminin yapılmasını sağlar.

Dizilim

SELECT (* | alan_adı1, ..., alan_adıN)

FROM tablo_adı;

Örnek

  • OGRENCI isimli tabloda bulunan tüm veri alanlarını kullanarak sorgulama işlemini yapmak amacıyla

SELECT * FROM OGRENCI;

diziliminin kullanılması yeterlidir.

  • KRES isimli tabloda bulunan AD, SOYAD ve YAS isimli veri alanlarını kullanarak sorgulama yapmak amacıyla

SELECT AD, SOYAD, YAS FROM KRES;

diziliminin kullanılması yeterlidir.

UPDATE

Tanım

Bir tablodaki ya da bakış alanındaki veri alanlarına ait değerlerin belli bir koşula bağlı olarak ya da bağlı olmadan değiştirilmesini sağlar.

Dizilim

Koşulsuz olarak;

UPDATE [ tablo_adı | bakış_adı ]

SET alan1=değer1, ..., alanN=değerN;

Koşullu olarak;

UPDATE [ tablo_adı | bakış_adı ]

SET alan1=değer1, ..., alanN=değerN

WHERE koşul;

Örnek

  • CALISANLAR tablosundaki PRIM isimli veri alanında bulunan değerlere 10 eklemek amacıyla

UPDATE CALISANLAR SET prim = prim + 10;

diziliminin kullanılması yeterlidir.

  • MEMURLAR tablosundaki verilerden işe başlama tarihi 01/01/2000 öncesi olanların kesinti oranını 20 olarak belirtmek ve bu işlemi yaparken de BASTAR ve KESINTI isimli veri alanlarını kullanmak için

UPDATE MEMURLAR SET KESINTI=20 WHERE BASTAR < '01/01/2000';

diziliminin kullanılması yeterlidir.

INSERT INTO

Tanım

Bir tabloya ya da bir bakış ortamına (sanal tabloya) yeni bir verinin eklenmesini sağlar.

Dizilim

INSERT INTO [ tablo_adı | bakış_adı ]

(alan1, ..., alanN)

VALUES (değer1, ..., değerN);

Örnek

  • AD, SOYAD, DOGYER ve DOGTAR isimli veri alanlarından oluşmuş OGRENCI tablosuna

Haluk, POLAT, Erzurum, 14/08/1971

şeklindeki veri öbeğini eklemek amacıyla

INSERT INTO OGRENCI(AD, SOYAD, DOGYER, DOGTAR)

VALUES('Haluk', 'POLAT', 'Erzurum', '14/08/1971');

diziliminin kullanılması yeterlidir.

  • GELIS, GIDIS, UCRET isimli veri alanlarından oluşmuş OTUBUS bakış alanına

Ardahan, İzmir, 50

şeklindeki veri öbeğini eklemek amacıyla

INSERT INTO OTUBUS(GELIS, GIDIS, UCRET)

VALUES('Ardahan', 'İzmir', 50)

diziliminin kullanılması yeterlidir.

DELETE FROM

Tanım

Bir tablodaki ya da bakış alanındaki verilerin tamının ya da bir kısmının silinmesini sağlar.

Dizilim

DELETE FROM [ tablo_adı | bakış_adı ];

Örnek

  • GECICI_CALISANLAR tablosunda yer alan tüm verilerin silinmesini sağlamak amacıyla

DELETE FROM GECICI_CALISANLAR;

diziliminin kullanılması yeterlidir.

  • OGRENCI tablosunda yer alan verilerden ortalaması 50 den düşük olanları ORTALAMA isimli veri alanını dikkate alarak silmek amacıyla

DELETE FROM OGRENCI WHERE ORTALAMA <>

diziliminin kullanılması yeterlidir.
Devamını okuyun...>>

Çarşamba, Mart 05, 2008

SINAVLARDA ZAMANI ETKİN KULLANMA

Sevgili gençler internette dolaşırken hepimizin en büyük sıkıntılarından olan sınavlarda bizlere ayrılan süreyi etkin bir şekilde kullanamama problemi ile ilgili Psikolojik Danışman ve Yazar Mehmet Polatoğlu'nun bir yazısını buldum ve sizlerle paylaşmak istedim.

Umarım bu yazıyı okuduktan sonra zamanımızı daha etkin bir biçimde kullanmayı başarabiliriz.


SINAVLARDA ZAMANI ETKİN KULLANMA

Zamanı etkin kullanmak, üniversite sınavını kazanma olasılığını arttırmaktadır.

Sınav öncesi yapılan çalışmaların kalitesi sınavı etkilediği gibi, sınavda tatbik edilen stratejiler de sınav sonucunu etkilemektedir.

Sınav öncesi, konu eksikliklerini tamamlama, pekiştirme aşamaları tamamlandıktan sonra, hız kazanma ya da pratiği geliştirme çalışmaları eksiksiz olarak yapılmalıdır. Bu aşamalardan birinin tam olarak gerçekleşmemesi, risk oluşturabilir.

Kişinin sınav sonucuna ilişkin beklentilerinin niteliği, sınava hazırlık aşamasına etki edeceğinden, sonuca da etki edecektir. Öğrenci, öncelikle sınav ve sınav sonrasının kendisi için ne anlam ifade ettiğini netleştirmelidir. Bu konunun net olmaması veya beklentilerin çok düşük olması motivasyon bozukluğuna yol açacaktır. Amaç tanımlanmalı ve amaca yönelik duygu-düşünceleri çağrıştıracak kodlamalar geliştirilmelidir. Motivasyon eksikliği olduğunda; kodlar, çağrışım aracı olarak kullanılmalıdır.

Sınav öncesi süreci, amaca yönelik olarak yapılandırmak ve zamanı verimli kullanmak çok önemlidir. Bu aşamada gerçekleştirilen çalışmanın kalitesi ve edinilen alışkanlıklar sınavı etkileyecektir.

Sınav süresi sınırlıdır. Bu sınırlı süreyi iyi kullanabilmek için, zamanın planlanması gerekmektedir. Hangi sorulardan başlanacağı, hangi sıranın takip edileceğinin planlanması, hatta kodlama stratejilerinin bile saptanması gerekmektedir. Tek tek yapılan kodlamalar zaman kaybına neden olmaktadır. Toplu yapılan kodlamalar ise şıkların kaydırılmasına sebep olmaktadır. Sayfa sayfa yapılan kodlamalar ise hem zaman kaybını azaltmakta, hem kişinin dinlenmesini sağlamakta, hem de şık kaydırma problemi yaşanmamaktadır. İlk bakışta zor gelen soruların atlanması, zor gelen sorularla fazla uğraşılmaması, diğer soruları yaptıktan sonra tekrar bakabilecek olma düşüncesine sahip olması önemlidir. Çözmeyi planladığı soruları; basit sorular, orta halli sorular ve zor sorular olarak üç aşamada çözmeyi planlaması, zamanı etkin kullanma konusunda çözüm olabilir.

Yukarda kısa kısa bahsettiğimiz test çözme tekniklerinin öğrenilerek kullanılması, öğrencinin zamanı verimli kullanmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca, hızlı okuma tekniklerinin öğrenilmesi, öğrenciye avantaj sağlayabilir.

Sınavda, zamanı etkin kullanmaya etki edecek en önemli faktörlerden birisi de, sınav kaygısıdır. Sınav kaygısı ve kaygının kontrol edilmesi konusunda öğrenciler bilgilendirilmelidir. Kontrol edilemeyen kaygı, sınav sürecini ve dolayısıyla sınav sonucunu olumsuz etkileyecektir.

Aynı dershanede, aynı sınıfta, hatta aynı sırada oturan öğrencilerin (hazırlık düzeylerinin aynı olduğu varsayılarak) farklı sonuçlar elde etmeleri, sınav süresini etkin kullanma becerileriyle izah edilebilir.

Kaygıyı kontrol etme, test teknikleri, planlama ve sınav öncesi yapılan hazırlıklar; zamanı etkin kullanma becerisi içinde değerlendirilmelidir. Bu çerçeve dahilinde değerlendirdiğimizde zamanı etkin kullanma, sınav sonucunu doğrudan etkilemekte olduğu sonucuna ulaşırız.

Sınavı kazanmak için, ihtiyacımız olan iki şey; bilgi ve zamanı etkin kullanma becerisidir. Öğrencilere, bu iki konuda donanımlı hale gelmeleri için destek sağlanmalıdır.

Sınavlar, gençlerimizin korkulu rüyası olmaktan çıkarılmalı, gençlerimize alternatif meslek edinme programları sunulmalıdır.

Eğitim sisteminin başarısı, sistem içinde tuttuğu kişilerin oranı ile kıyaslanabilir. Böyle bir kıyaslamada eğitim sistemimiz tam not alabilir mi? Bu soruyu cevaplandırırken, yıllara göre dershane sayısındaki artışı gösteren istatistikleri kullanabilir miyiz?

Genç, nüfus potansiyeline sahip olmakla övünmek güzel. İnşallah, bu genç potansiyeli değerlendirme başarımızla övüneceğimiz günlerde gelir.

Sınava hazırlanan öğrencilere ve velilerine başarılar diliyorum.


Devamını okuyun...>>

website counter

Add to Google Reader or Homepage