Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Perşembe, Ocak 24, 2008

Yarıyıl Tatilini En İyi Şekilde Nasıl Değerlendirebiliriz ?


Yerköy Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi

Rehberlik Servisi

Yarıyıl Tatilini En İyi Şekilde Nasıl Değerlendirebiliriz ?

16 günlük yarıyıl tatili öğrencilerimizi bekliyor. Bu süreyi en doğru ve verimli bir şekilde değerlendirmek şart. Tatilden maksimum verimi alabilmenin yolu ise oyun, ders ve spor arasında denge kurmaktan geçiyor.

Öğrencilerimiz dört gözle bekledikleri tatile kısa bir süre için de olsa kavuşacaklar. Bu tatilden öğrencilerin en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak ise anne ve babalara düşüyor.

'Hadi ders çalış', ‘Senin dersin yok mu’ gibi sözlerle gençlere baskı yapmamalı ve gencin tatil keyfi kaçırılmamalı. Bu tarz bir yaklaşım hem gencin ders çalışmasında isteksiz davranmasına hem de veli-genç arasında olumsuz duyguların oluşmasına yol açacaktır.

Çocuk ve gençler ebeveynleri ile birlikte evin dışına çıkmalı gidilebiliyorsa sinema, alışveriş merkezi gibi yerlere gidilmeli. Bu durum çocuk ve gençlerimizin sosyalleşmesine de önemli ölçüde katkı da bulunacak, ayrıca aile içi iletişimi olumlu yönde etkileyerek sağlam temellere dayalı ailelerin oluşmasına vesile olacaktır. Dolayısıyla psikolojik, sosyal ve fizyolojik sağlığı açısından çocuk ve gençlerin mümkün olduğunca dışarıdaki çeşitli aktivitelere katılmasına izin vermek doğru bir yaklaşım olacaktır.

Spor ve oyunun da çocuk ve gençlerin kişisel, sosyal ve eğitsel gelişimi açısından önemi inkâr edilemez. Çocuk ve gençlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkları açısından spor yapmalarında sonsuz yarar vardır.Çocuk ve gençlerin son yıllarda yoğun bir şekilde bilgisayar oyunları oynadıkları, zararlı bir takım sitelere girdikleri göze çarpmaktadır. Bilgisayar günümüz teknolojisinin bir ürünüdür.Dolayısıyla kaldırıp bir köşeye atamayız.

Peki o zaman ne yapabiliriz.Çocuk ve gençlerimizi, bilgisayarı doğru ve iyi yönde nasıl kullanabilecekleri konusunda eğitebilir , bilgisayar ve internetin yanlış kullanılmasından dolayı doğabilecek zararları en asgari düzeye indirebiliriz.

Biraz da ders

Şubat tatili tatil zamanı olduğu için çocuk ve gençler haklı olarak derslerden ve ders çalışma ortamından uzak durarak kendisini strese sokmak istemezler. Ama bu durum çocuk ve gençlerin hiç ders çalışmaması gerektiği anlamına gelmemeli. Tatilin ilk haftası çok hafif bir ders programı ile ders çalışılmalı, ikinci haftası ise tempo arttırılmalıdır.

Başarısız dersleri bulunan öğrencilerimizin başarısız oldukları derslere ağırlık vermeleri ve eksiklerini tamamlamaları açısından yarıyıl tatili onlar için bulunmaz bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeleri kendileri açısından çok önemlidir.

Öğrencilerimiz ve ailelerine tatil önerilerilerimiz :

  • Olanak varsa yurt içinde birlikte tatil yapın.
  • Sinemaya, tiyatroya, tarihi ve kültürel değerleri bulunan yerlere gidin, alışveriş merkezlerinde gezin,spor yapın.
  • Kitap, gazete, dergi, roman, hikâye vs… okuyun ve okuduklarınızı paylaşın.
  • Günde bir iki saati geçmemek koşuluyla bilgisayar oyunları oynayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin, her gün en az bir saatinizi ona ayırın.
  • Çocuğunuzu koşulsuz sevin, ona güvenin, hem okul derslerinde hem de hayatta başarılı olabileceği konusunda onu cesaretlendirin.
  • Kişisel gelişiminiz açısından faydalı olabilecek etkinliklerde bulunun.

Bütün öğrencilerimizin aileleri ile birlikte, yarıyıl tatilini en verimli ve en güzel şekilde geçirmesini temenni ederiz.

1 yorum:

mesut yıldırım dedi ki...

güzel bir makale çok beğendim çok başarılı başarılar dilerim

website counter

Add to Google Reader or Homepage