Bilgisayarda bilgilerin saklanmasını sağlayan araçlara depolama araçları denir. Bu depolama araçlarında bulunan bilgiler, bilgisayarda harici veya dâhili olarak bulunan ve sürücü adı verilen aygıtlar sayesinde okunarak veya yazılarak transfer edilir.
Başlıca depolama araçları şunlardır;
a. Floppy Disket: 1980 yılında icat edilmiştir. Eski disket sürücüler 180, 360 ve 720 KB’lık kapasite ile üretilmişti. Şimdi kullanılan disket sürücüler 1.44 MB’lık kapasiteye sahiptir.
b. CD-ROM (Compact Disk): Bir CD’nin kapasitesi 650 – 700 MB’ tır. Yani bir CD, yaklaşık olarak 450 tane disketin alabildiği kadar bilgiyi depolayabilir. İki çeşidi vardır;
i. CD-R (Compact Disk Recordable): Kayıt edilebilen (yazılabilen) CD çeşididir. 1991 yılında icat edilmiştir. 650 MB, 700 MB ve 1,3 GB’lık kapasitelerde üretilmişlerdir. Günümüzde sadece 700 MB’lık CD-R’ler kullanılmaktadır.
ii. CD-RW (Compact Disk ReWritable): Tekrar yazılabilen CD çeşididir. Bu tip CD’ler de bilgiler silinip tekrar yazılabilir. 1996 yılında icat edilmiştir. 650 MB ve 1,3 GB’lık kapasitelerde üretilmişlerdir. Ancak günümüzde 1,3 GB’lık CD-RW üretimi artık yapılmamaktadır.
c. DVD (Digital Versataile Disk): İlk olarak Digital Video Disk (sayısal görüntü diski) olarak üretilmiş fakat daha sonraları Digital Versataile Disk (sayısal çok yönlü disk) olarak adlandırılan optik depolama teknolojisidir. Ortalama 4,5 GB bilgi depolayan çeşitleri olduğu gibi bu kapasite 18 GB’lara kadar çıkabilmektedir de.
d. Sabit Diskler (Harddisk-HDD): En yüksek saklama kapasitesine sahip saklama birimleridir. Bilgisayarın ana bilgi deposudur. Bugün piyasada bulunan sabit disklerin kapasiteleri 20 GB’tan başlar ve yüzlerce GB’ta kadar çıkabilir.
2 yorum:
sağol kardeş çok yardımcı oldun benimle görüşmek istersen beni ekle dragonercan@hotmail.com
ilgine ve yorumuna teşekkürler.
Yorum Gönder