Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Çarşamba, Nisan 09, 2008

Bilgisayar karşısında yanlış oturuş bel fıtığı yapıyor

Özel Doğuş Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Hakan Bahçeci, son yıllarda insanlarda görülen popüler hastalıklardan biri olan bel fıtığına yakalanmamak için özellikle büro çalışanlarının bilgisayar kullanırken çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Bahçeci, yaptığı açıklamada, teknoloji geliştikçe beyin cerrahisinin de geliştiğine dikkat çekerek, yeni gelişen teknolojide vakanın uygun olması halinde bel fıtığı tedavisinin mikro cerrahi ile yapılabileceğini vurguladı. Mikro cerrahinin hastanede kalış süresinin daha kısa ve normal ameliyatlara göre daha ağrısız olduğunu anlatan Bahçeci, ayrıca bu tip ameliyatlarda hastaya narkoz vermeden, sadece bölgeyi uyuşturarak da ameliyat yapılabileceğini kaydetti. Bel fıtığı ameliyatından sonra sakatlık riskinin yüzde 1-2 oranındayken, ölüm oranının ise on binde 6-7 olduğunu belirten Bahçeci, "Bel fıtığı hastalığına yakalanmamak için sporun önemi büyük. Bel fıtığının en önemli sebeplerinden birisi kilodur. Aşırı kilo vücut yükünü artırır. Sürekli ayakta durulması halinde kilo omurga üzerindeki yükü artırır. Kasların güçlü olabilmesi için de spor yapmak gerekiyor. Ayrıca ağır kaldırmalar da bel fıtığına yol açabileceği gibi, hastalığın genetik olabileceği konusunda da ipuçları var" dedi.

Opr. Dr. Hakan Bahçeci, günümüzde toplumun büyük bir çoğunluğunun bilgisayar kullandığını hatırlatarak, bilgisayarın yüksekliği normal olan bir masada, klavyenin de kolay ulaşılabilir olması gerektiğini ifade etti. "Özellikle büroda çalışanlar bilgisayarlarının yerleştirilmesine dikkat etsinler" diyen Bahçeci, bilgisayar ekranının kullanıcının tam karşısında olmasının çok önemli olduğunu, eksi takdirde kullanıcının sürekli olarak sağa ya da sola döneceği için bunun da hastalığı tetikleyebileceğine vurgu yaptı. Bel fıtığının ilk oluştuğunda şiddetli bel ve kalça ağrısı ya da bacak ağrısı oluşturabileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"En çok kuşkulanılması gereken durum ise kalça ve bel bölgesindeki ağrının bacak bölgesine yayılmasıdır. Ayakta parmaklarda güç kaybı da bulgular arasındadır. Çok acil olarak ameliyat gerektiren durumlar ise idrar ve gaytanın yapılamaması ve kaçırılmasıdır."

Bel fıtığı tedavisinde öncelikle yatak istirahatı ve ilaç tedavisinin uygulandığını dile getiren Bahçeci, "Ağrının her şeye rağmen giderilememesi, ayak bileğinde ve parmaklarda güç kaybının giderek artması, idrar ve gaytanın kaçırılması durumunda artık ameliyatın kesin olarak yapılması gerekir. Tüm bel fıtıklarının yüzde 95'i ilaç veya fizik tedavi ile düzelebilmektedir. Özellikle bacak ağrısının ve ayaktaki güç kaybının kişinin sosyal ve entelektüel yaşantısını etkileyecek boyutta olması ve hastanın her gün ilaç alması operasyonu gerektirebilir" şeklinde konuştu.

0 yorum:

website counter

Add to Google Reader or Homepage