Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Salı, Aralık 18, 2007

OSI Referans Modeli;

OSI Referans Modeli;

Bölüm 1
Network iletişimini düzenleyen modeldir. Bir dosya transferi, bir dosya download veya bir uygulamayı çalıştırırken gereken protokol düzenini bir sıraya koyan ve kontrolünü sağlayan kurallar bütünüdür. Ağ ile ilgili her türlü veri alışverişi bu kurallar çerçevesinde uygulanır. TCP/IP nin de içerisinde olduğu tüm protokoller OSI referans modelinin ortaya koyduğu kurallar çerçevesinde çalışır.

Ağ içerisinde bulunan router, Ethernet, ağ kabloları, programlar vs hepsi OSI modelinin bir katmanında işlem görür ve belirlenen kurallar çerçevesinde üst veya alt katmana aktarılarak veri akışının sürekliliği sağlanır.

OSI nedir? :ISO (International Standards Organization) tarafından geliştirilen ve bilgisayarlar arası iletişimin nasıl olacağını tanımlayan kurallar bütünüdür. Herhangi bir network aygıtı/protokolu gözetmeksizin ortak bir alanda anlaşmalarını sağlamayı amaçlar.

OSI 7 temel katmandan oluşmaktadır;

Şekil 1 TEMEL 7 OSI KATMANI

Basit olarak bu tabloyu 1 den 7. katmana kadar; ağ’dan kablo vasıtasıyla gelen verinin ethernetten geçişi, Routerdan gideceği PC ye yönlendirilmesi, TCP kuralları nezaretinde düzenlenmesi, NETBIOS (NetBIOS, bilgisayar ağları için bir dizi ağ hizmetidir. NetBIOS, TCP/IP gibi birkaç farklı ağ protokolünün üzerinde uygulanabilir.) ile karşılıklı veri akışı için bağın kurulması, Veri hakkında bilgilerin ( formatı, dosya özel.) anlaşılması ve en üst katmanda uygulamanın kullanıcı tarafından işlevsel hale gelmesi olarak düşünebilirsiniz.


Üstte de belirtildiği üzere bu şema ağdaki veri akışının belirli bir kurallar içerisinde gerçekleştiğinin kanıtıdır. Bu örnek, veriyi alan PC için verildi. Birde veri gönderen ve gönderilen PC için olanı izleyelim.


Veri gönderilen PC bu şemanın aynısını uygulayacaktır. Diyelim ki B makinesine veri gönderiliyor. B Fiziksel katmandan yani ağ kablosundan veriyi alarak bir üste aktaracak o da bir üste. Ve 7. katmana kadar ulaşacaktır. Bu kısımda da paketler birleştirilip uygulama ortaya çıkacaktır.


Veri gönderen bilgisayarda ise şema tam ters halini alır.Bu sefer 7. katmanda çalıştırılacak uygulama ( çalıştırılacak uygulama illaki program olmaz.Gönderilen bir word belgesi veya e-posta da olabilir.FTP bağlantınız veya http isteği de bu kısma dâhildir ) gönderilme komutuyla bir alt katmana geçerek işlemler tekrarlanacak ve en son 1. katmandan yani kablolar vasıtasıyla diğer PC ye iletilecektir.

0 yorum:

website counter

Add to Google Reader or Homepage