Arama Motoru

rtyucel.wordpress.com: Mesleki Eğitim BT blogu

Perşembe, Mayıs 29, 2008

9.D Sınıfı bilgi ve iletişim teknolojileri 2.dönem 1. ve 2.yazılı sonuçları

9.D Sınıfı bilgi ve iletişim teknolojileri 2.dönem 1. ve 2.yazılı sonuçları:

S.N.

ÖĞ.NO

ADI

SOYADI

y1

y2

1

96

ONUR

YILMAZ

68

55

2

97

KUTAY

AKSOY

88

60

3

98

MAHMUT

DOĞAN

85

65

4

99

ÇAĞRI

KAYA

65

85

5

102

HÜSEYİN

YILDIRIM

93

90

6

103

MUAMMER

NACAKOĞLU

60

60

7

106

BAYRAM

DERELİ

78

85

8

107

EREN

ARSLAN

59

85

9

110

TOLGAHAN

ŞAHİN

72

80

10

114

FATİH

DEMİR

47

35

11

115

DERVİŞ

ÇAKIR

70

90

12

118

MUSTAFA BİRKAN

TURAN

20

40

13

120

EMRE

YILMAZ

85

75

14

123

ÖMER

KAPLAN

81

55

15

124

UMUT

DİNÇ

35

55

16

125

EMRE

YİĞİT

30

80

17

126

ALİ SEFA

KARADAVUT

87

60

18

128

MUSTAFA

DEMİR

12

45

19

175

EKREM

ŞIVGIN

51

55

20

283

SETTAR

DEMİR

43

45

21

293

SELAHATTİN

DOĞAN

66

50

22

294

ÖMER

KAYAOĞLU

94

45

23

362

ABDULKADİR

ERSOY

38

70



Devamını okuyun...>>

Link üzerine gelince açılan resimler

www.rtyucel.com/calismalarim.html adresindeki gibi linkin üzerine gelince açılan resim scripti hazırlamak için aşağıdaki adımları izliyoruz.
Öncelikle www.rtyucel.com/js.js isimli dosyayı indirdikten sonra,

<script type="text/javascript" src="js.js"></script>

şeklinde scripti çalıştıracağımız sayfa içerinden script dosyamızı çağırıyoruz.

Sıra geliyor şimdi linkimizi hazırlamaya
<a href="http://www.yerkoyeml.k12.tr" target="_blank" onmouseover="showtrail(400,247,'images/yeremlis.gif');" onmouseout="hidetrail();">Yerköy Anadolu Teknik, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi</a>


yukarıdaki gibi linkimizi de verdikten sonra işlemimiz tamamlanmış oluyor. burada linkimizin onmouseover özelliğinde çağırdığımız showtrail isimli fonksiyonumuza sırasıyla genişlik(width), yükseklik(height) ve açılacak olan resmimizin konum bilgilerini gönderiyoruz.



umarım işinize yarar. iyi çalışmalar....
Devamını okuyun...>>

Transparan iframe yapmak

Kişisel siteme internet explorer ile girince farkettim ki iframe kullandığım yerlerin arkaları bembeyaz çıkmış. oysa firefox ta böyle bir sıkıntım olmamıştı .

bu da güzel bir vesileymiş ki bu işin internet explorer'da nasıl yapıldığını da öğrenmiş oldum. sizlerle de paylaşayım istedim.


öncelikle

Kod:
<iframe src="deneme.asp" scrolling="no" allowTransparency="true"></iframe>

şeklinde iframe'imizin allowTransparency özelliğini True yapıyoruz.

daha sonra iframe içerisine çekeceğimiz sayfamıza geçiyoruz. (ben burda deneme.asp yazdım işte o sayfaya geçiyoruz.)

bu sayfamızda da

Kod:
<body style="background-color:transparent">
kodda da görüldüğü gibi <body> tagımızın stilinden background-color ile rengimizi transparent yapıyoruz ve problemlemimiz IE içinde çözülmüş oluyor.

Devamını okuyun...>>

Çarşamba, Mayıs 28, 2008

ve Sonunda Bende Sitelendim

sonunda bende sitelendim. hemde kendi domainimle :)
Hep başkalarına web sitesi yapacak değilim ya. sonunda ben de kendime bir web sitesi yapmaya karar verdim. gerçi uzun zaman olmuştu bu kararı alalı ama bir türlü fırsat bulup da yapamamıştım. Sonunda basit bir tasarımla yaptım ama içeriği konusunda henüz kararsızım. Şimdilik bişeyler karaladım.

Sizlerden ricam site hakkında görüş ve önerilerinizi yazmanız.

Adres: http://www.rtyucel.com
Devamını okuyun...>>

Pazartesi, Mayıs 26, 2008

Linkin üzerine gelince değişen yanda resimler

Son zamanlarda özellikle haber sitelerinde karşımıza çıkan bir yapının kodlarını sizlerle paylaşmak istedim. Örneğin http://www.yerkoyeml.k12.tr/index.asp veya http://www.igdeagaci.com sitelerindeki haberler gibi yazının/resmin üzerine gelince yanda resim değiştiren kodlarını sizler için derledim.
Kodları sayfanıza eklemek için ilk önce resimdegistir isimli script kodumuzu sayfamıza ekliyoruz.


<script>
function resimdegistir(res1){
var yol;
yol=res1;
document.getElementById("resim1").src=""+yol;
}
</script>


scriptimizi hazırladıktan sonra değişecek resmimize "resim1" ismini veriyoruz.
<img name="resim1" src="baslangicResmi"/>


gelelim yan tarafında üzerine geldiğimizde resimleri değiştirecek linkleri yazmaya
<a onmouseover="resimdegistir('images/araba.jpg')">Araba</a>
<a onmouseover="resimdegistir('images/kedi.jpg')">Kedi</a>
<a onmouseover="resimdegistir('images/bocek.jpg')">Böcek</a>


linklerimizi de yukarıdaki gibi yazdıktan sonra scriptimiz kullanılabilir duruma gelmiştir.

Script ile ilgili görüşlerinizi yazabilirsiniz. Kolay gelsin

Devamını okuyun...>>

Salı, Mayıs 13, 2008

Sistem Güvenliği Modülü (Öğrenme Faaliyeti -1 Özet)

Virüs
Bir programın içine, kendi program kodlarını ekleyen ve çalıştırıldığı yerdeki uygun programlara da bulaşarak çoğalan, girdiği sistem ve dosyalara zarar veren program yada kod parçacıklarına virüs denir.

Bir programın virüs olabilmesi için, kendisini izinsiz olarak başka programlara ekleyerek çoğalan bir işleve sahip olması gerekir. Bilgisayar virüsleri sadece program kodları ile sisteme bulaştıkları için canlılara biyolojik olarak bulaşamazlar.
Peki bu bilgisayar virüsleri nasıl bulaşır? Virüsün bulaşması için, virüs kodunun sistemde bir şekilde çalışır hale gelmesi gerekir. Virüsleri, bulaşma şekline göre sınıflarsak;

Dosyalara bulaşan virüsler: Bu virüslerin büyük bir kısmı çalıştırılabilen (EXE, COM uzantılı) dosyalara bulaşır. Virüs, kodlarını genellikle dosya kodlarının sonuna ekler. Dosyaya eklenen kodlar dosyanın boyutunu değiştirir (Bazı virüsler, dosya içindeki boş yerlere yazarak, dosya boyutunun değişmesini de engeller; chernobyl gibi). Dosya çalıştırıldığında virüste kendi kodlarını çalıştırırarak zarar verecek eylemlerine başlar. SYS, DRV, BIN, OVL, OVY uzantılı dosyalara bulaşan virüsler de vardır. Bazı virüsler ise yerleştikleri yerde uykuda kalarak hiçbir faaliyette bulunmaz. Virüsün aktif olacağı bir tarih vardır. Bilgisayarın sistem tarihi ile virüsün tarihi aynı güne isabet ettiğinde zarar verme işlemine başlar.

Boot sektörü virüsleri: Boot sektör, sabit diske ait tüm bilgilerin saklandığı ve bir program vasıtası ile işletim sisteminin başlatılmasını sağlayan yerdir. Boot sektörde, diskin formatı ve depolanmış verilerin bilgileriyle DOS'un sistem dosyalarını yükleyen boot programları bulunur. Disketin de boot sektörü vardır. Bir boot virüsü boot dosyalarına bulaştığında, bu disk veya disketten bilgisayar açılmaya çalışıldığında ya açılış dosyalarını bozarak bilgisayarın açılmasına engel olur yada açılışta sistemin belleğine kopyalayarak her çalışan programa bulaşma imkanını elde eder. Sabit diskin ilk fiziksel sektörlerinde diskin Master Boot Record'u (MBR-Ana Boot Kaydı-) ve Partition (Bölüm) Tablosu vardır. Diskin MBR 'sinin içindeki Master Boot Programı partition tablosundaki değerleri okur ve boot edilebilir partition'ın başlangıç yerini öğrenir. Sisteme o adrese git ve bulunduğun ilk program kodunu çalıştır komutunu gönderir. Bu virüslere Master Boot Record Virüsleri denir. Multi-Partite Virüsler ise Boot Sektörü virüsleri ile Master Boot Record virüslerinin bileşimidir. Hem MBR'a hemde boot sektöre bulaşır ve çalıştırılabilir dosyaları bozarak yayılırlar.

Ağ Virüsleri: Mevcut yerel ağ yada internet üzerinden paylaşılan klasör, sürücü ve açık port vb. hedefleri kullanarak bulaşır. Yerleştiği açık sistemden ağdaki diğer sistemlere yayılmaya, ağı meşgul tutarak yavaş çalışmasına neden olur.

Makro Virüsleri: Microsoft Word, Microsoft Excel ve Microsoft Access gibi office programlarına daha işlevsellik katmak için bir programlama dili yardımıyla makro hazırlanıp bir düğme, kısayol vb. aracılığıyla ile çalıştırılabilir. Makrolar belge ile taşındığı için belge açıldığında virüsün makro kodu çalışmaya başlar. Günümüzde e-posta ile gönderilen sunu, belge, elektronik tablo ekli dosyalar vasıtasıyla daha çok yayılma ortamı bulmuştur.

Trojan (Truva Atları)
Adını Çanakkale’de bulunan efsane tahta attan almıştır. Tarihi Truva (Troya) kenti, etrafı büyük surlarla kaplı ve iyi korunan bir kentti. Kentin savunması çok iyi olduğu için ele geçirilememiş. Çare olarak şehir içine asker sızdırılmak istenmiş. Büyük tahtadan bir at yapılarak içine askerler yerleştirilmiş. Kuşatmanın başarısız olduğunun işareti olarak devasa tahta at şehirin önüne bırakılmış. Düşmanların gitmesi ile tahta at merak edildiği için şehir içine alınmış. Şehir kurtarıldı diyerik eğlenceler düzenlenmiş. Gece geç vakit olup uygun ortam oluştuğunda tahta at içinde gizlenen askerler dışarı çıkıp içeriden şehrin kapılarını açmışlar. Dışarıda bekleyen diğer askerler açık kapıları kullanarak şehir hakimiyetini ellerine geçirmişler.

Spy (Casus)
Türkçe karşılığı casus olmakla birlikte aslında istenmeyen ve tanıtımını yapmak istediği internet sayfalarını açar. Sizi istediği internet site yada siteleri açmaya zorlayan bu spylar reklam yapma amacındaki yazılımlardır. Bazen explorer giriş sayfasını, kendi sayfasını ekleyerek değiştirilmez duruma getirir. Sisteminizdeki bilgileri e-posta kullanarak sistem dışına gönderebilir. E-posta isminizi kullanarak kendi tanıtımınıda yaparak çoğalabilirler. Genellikle ActiveX leri kullanarak sisteme sızarlar. Bir internet sayfası açıldığında yükleme için Evet-Hayır gibi sorulara onay verdiğinizde spy bilgisayarınıza girmiş olabilir. Görünür büyük bir zararı olmamakla birlikte, istenmeyen sayfaların sürekli çıkması sıkıcı bir durum oluşturduğu için istenmez.

Worm (solucan)
Solucanlar(worm) internet bağlantısı aracılığıyla bulaşan ama dosyalara ve önyükleme(boot) sektörlerine tesir etmeyen yazılımlardır. Bilimsel olarak solucanlar tamamen virüs tanımına uymazlar.Solucanları virüsten ayıran özellik, kendi başlarına bağımsız şekilde çalışabilir ve bir taşıyıcı dosyaya ihtiyaç duymadan ağ bağlantıları üzerinde yayılabilir olmalarıdır. Solucanlar sisteminizdeki elzem dosyaları tahrip etmek , makinenizi büyük ölçüde yavaşlatmak ve bazı gerekli programların çökmesine neden olmak gibi bütün olası zararları yaratabilme yeteneğindedirler.

Dialer
Çevirmeli telefon bağlantısı yapıldığında, sisteme sızıp sizin izniniz olmadan yurtdışı bağlantılı ücretli telefon araması yaparak, telefon faturanız üzerinden para kazanma yöntemidir. Dialere kapılan kullanıcı beklemediği bir telefon faturası ile karşılaşabilir. Bedava mp3, bedava program, crack linklerinin tıklanması, burayı tıkla veya tamam düğmeleri ile sitedeki java programı çalıştırılarak sisteminizi tuzağın içine çeker. Her ne kadar kapatmaya çalışsanızda tekrar tekrar açılmaya davet eder.

Spam (önemsiz posta)
Reklam, duyuru, propoganda yada tıklama ile para kazanma amacı güderek talep olmadığı halde sürekli olarak e-postanıza gelen iletilerdir. E-posta adresleri internet üzerinden yada üyelik isteyen sitelerin üye listelerinin çalınması yolu ile listeler oluşturulur. Gönderilen bir e-posta, sistemde kayıtlı tüm e-posta hesaplarına topluca iletilir. Spam gönderici açısından çok küçük bir harcama ile gerçekleştirilebilirken mali yük büyük ölçüde mesajin alıcıları veya taşıyıcı, servis sağlayıcı kurumlar tarafından karşılanmak zorunda kalınır. Genelde 3 ayrı kullanım amacı sayılabilir:

UCE (Unsolicited Commercial e-mail- Talep Edilmemiş Ticari e-posta) bir ürünü yada hizmeti ucuz maliyet ve daha çok kitleye tanıtma amacı güder.

UBE (Unsolicited Bulk e-mail Talep Edilmemiş Kitlesel e-posta) politik bir görüşün propagandasını yapmak yada bir konu hakkında kamuoyu oluşturmak amacı ile gönderilen e-posta iletileri de olabilir.

MMF (Make Money Fast – Kolay Para Kazanın) birbirini üye yaparak zircirleme para kazanma yolunu seçenlerin seçtiği yöntemdir. E-posta gelen kişinin 3 yada 5 kişi üye yapıp kayıt paralarını bir üst yöneticiye ödemeleri istenir. Burada bir başka yöntem ise uydurma bir kehanet ile alınan e-postanın ilet yapılmaması sonucu kehanetin bu kişinin başına geleceği sömürüsü ile mesaj yayılmaya çalışılır.

Virüs ve Casuslardan korunmak için;

  • Otomatik güncelleştirme yapılabilecek lisanslı işletim sistemi kullanıp, sık aralıklarla güncelleştirmeleri takip edin.
  • Sisteminize girişte parola kullanın. Kilitlenmeyen kapının güvenliği olmaz.
  • Giriş için kullanıcı tanımlayın ve administrator girişide dahil olmak üzere parola atayın.
  • Mutlaka antivirüs koruma yazılımı kullanın ve sık sık güncelleyin.
  • Güvenlik duvarı (firewall) kullanın.
  • Güvenmediğiniz sitelerdeki onay ve yüklemeleri yapmayın. Crack & serial, adult gibi sitelerin çoğunluğu virüs, trojan ve spy barındırırlar.
  • Güvenmediğiniz sitelerden özellikle bedava (free) dosyaları yüklemeyin. Çoğunluğu virüs yada casus yazılım taşır.
  • Bilgisayarınıza taktığınız CD, flashdisk, disketleri önce antivirüs programı ile test edin
  • MSN veya e-posta ile gelen dosyaları ihtiyacınız değilse açmayın. Gönderen, iletinin virüs içerdiğinin farkında olmayabilir.
  • Emin olamadığınız office belgelerinin makrolarını etkinleştirmeden açın.
  • Düzenli aralıklarla sisteminizin yedeğini alınız.
  • Düzgün çalışır durumdaki güncel hali ile diskinizin eşkopyasını (image dosyasını) alın.
  • Diskinizi bölümlendirip, belgelerinizi ve çalışmalarınızı D: sürücüsünde tutarak C: sürücüsünü koruma kartı yada koruma yazılımı (ör.deepfreeze) ile koruyun.
  • Bazı yeni kurulumlarda sayfa içindeki flash, java applet ve scriptlerin yüklenme ihtiyacı olabilir. Bu tip yükleme ihtiyaçlarını güvenilir sitelerden yapınız.



Devamını okuyun...>>

Sistem Güvenliği Modülü

Ağ Temelleri dersine ait Sistem Güvenliği isimli 5.modülünü indirmek için
Devamını okuyun...>>

Perşembe, Mayıs 08, 2008

Fazla Bilinmeyen Firefox Kısayolları

Günümüzde en popüler web tarayıcılarından birisi olan Firefox'un fazla bilinmeyen ve çok kullanışlı olacağını düşündüğüm kısayollarını sizler için araştırdım ve bir araya toparladım.

Otomatik Yönlendirme
1- Örneğin adres satırına google yazdıktan sonra CTRL+ENTER tuşlarına basınca otomatik olarak www.google.com adresine gidiyor
2- peki bilgisayarbilisim yazdıktan sonra www.bilgisayarbilisim.net adresine gitmesi için SHIFT+ENTER tuş kombinasyonuna
3- galatasaray yazdıktan sonra CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına basınca www.galatasaray.org adresine gittiğini biliyor muydunuz?

ALT+D
Web tarayıcımızın adres çubuğunu direk erişimi sağlar. Gerçekten çok kullanışlı. Ben bunu F6 tuşuyla yapıyordum gerçi Smile

Ctrl+T and Ctrl+Shift+T
CTRL+T yeni bir sekme açmaya yarıyor.
CTRL+SHIFT+T kapatılan en son sekmeyi tekrar açmamıza yarıyor.

CTRL+TAB
Açık olan sekmeler arasında sırayla dolaşmamıza yardımcı olan bir kısayoldur.

CTRL+[1,2,3,.....9]
Açık olan sekmelerden hangisine gitmek istiyorsak CTRL tuşuyla birlikte o sekmenin sıra numarasını yazarak ilgili sekmeye ulaşmamız mümkün.

Spacebar
Açık olan pencere içerisinde PageDown tuşuyla nasıl sayfamızı aşağıya doğru indirebiliyorsak aynı işlemi Spacebar tuşumuzla da yapmamız mümkün.
Aynı işlemin tersini PageUp tuşuyla da yapabildiğimiz gibi SHIFT+SPACEBAR tuşuyla da yapabiliriz.

Faremizin Kaydırma Topu
Farelerimizin kaydırma topunu bir linkin üzerindeyken tıkladığımızda o linki yeni bir sekmede açabiliriz.



Devamını okuyun...>>

Çarşamba, Mayıs 07, 2008

Paralı Program Kullanmak İstemeyenlere Açık Kaynak Kodlu Programlar

Sizlerde windows işletim sisteminden vaz geçemeyenlerden ve windows işletim sisteminizde açık kaynak kodlu programlar kullanmak istiyorsanız şuan da doğru yerdesiniz.


Bilindiği üzere Windows İşletim Sistemleri paralı ve lisanslı bir işletim sistemi. Ancak hem işletim sistemine para verip hem de bir çok uygulamaya da ekstradan para vermek yerine günümüzde pek çok kullanıcı korsan olarak tabir edilen lisanssız program kullanıyor.

Peki insanları korsan program kullanmaya iten sebebler neler? Aslında cevabı çok basit. "İhtiyaç duyulan programların lisans bedellerinin çok pahalı olması..."

İşte hem korsan program kullanmamak, hem de orjinal program kullanmak isteyen kişiler için AÇIK KAYNAK KODLU (open source code) programlar tabiri caizse İLAÇ olurlar.

Aşağıda sizlere internette açık kaynak kodlama işine baş koymuş gönüllülerin hazırlamış oldukları programların bazılarını tanıtacağım.

WEB TARAYICI
Mozilla Firefox : Aynı Internet Explorer programı gibi internette web sayfaları üzerinde gezinmemize imkan veren bir programdır. Hatta eklentileri ile geliştirilebilir olması ve güvenliği açısından Inter Explorer programından kat kat iyi ve kaliteli bir programdır. Programı indirmek için

Video Oynatıcı
Miro : Windows Media Player'dan daha fazla video ve ses türünü destekleyen, video oynatıcı özelliğinin yanı sıra video download, RSS, torent desteği gibi özelliklere sahip olan Miro ile Youtube gibi video kanallarından video indirmek de mümkün. Programı indirmek için

Anlık Mesajlaşma - IM - Messenger
Pidgin : Birden fazla hesaba aynı anda tek bir programla bağlanmak için hoş ve kullanışlı bir program. Popüler anlık mesajlaşma ve sohbet programlarından AIM, GoogleTalk, IRC, MSN ve Yahoo Messenger hesaplarının tümünü destekleyen Pidgin'i indirmek için

E-Posta
Mozilla Thunderbird : Yine Mozilla grubunun bir programı olan Thunderbird MS Outlook programından çok daha hızlı ve güvenilir bir biçide e-postlarınızı düzenleme, gönderme-alma işlemlerinizi gerçekleştiren bir programdır. Türkçe dil desteği de bulunan programı indirmek için

Office Uygulamaları
Open Office : Şüphesiz Microsoft Office Program grubunun ücretsiz ve en büyük alternatifi olan OpenOffice içerisinde MS Office'den aşina olduğumuz Word, Excel, Powerpoint, Access gibi programların eş değerlerinin yanı sıra, çizim programına ve matematiksel formül düzenleyicisi programlarını da içerisinde barındıran kocaman bir kaynak. OpenOffice ile PDF ve HTML dosyalarını oluşturmak ise farenin bir tıklaması kadar kolay. Bu muhteşem seti indirmek için

Resim Düzenleme ve İşleme
GIMP : Photoshop programının açık kaynak kodlu ve ücretsiz versiyonu GIMP. Photoshop'a dünyanın parasını vermek istemiyorsanız GIMP tam size göre. Programı indirmek için

Paint.NET : Windows işletim sistemleriyle birlikte gelen MS Paint programının daha da gelişmiş alternatifi olan Paint.NET programını indirmek için

FTP Programı
FileZilla : İnternette dosya transferinde kullanılan en kullanışlı program olan FileZilla programını indirmek için


Bu programlar ve daha fazla açık kaynak kodlu-ücretsiz program için
http://www.opensourcewindows.org ve http://www.opensourcewindows.org/page2.php adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Devamını okuyun...>>

Sudoku Oynamak İstiyorum

Önceki yazımızda Sudoku'nun ne olduğundan ve nasıl oynandığından bahsettik sizlere. Gerek gazetelerde, gerek dergilerde gerekse de bilgisayar başında bu oyunu veya bulmacayı çözmek mümkün.

İnternette dolaşırken karşıma çıkan ve sizler paylaşmak istediğim bir sitede, yeni
başlayanlardan (en kolay düzey 4x4) tutun bu işin profesyoneli olanlara kadar (9x9 Hard) bir çok farklı seviye de bu oyunu oynayabiliyorsunuz.

Site İngilizce ama dili basit. Tek yapmanız gereken oyun yüklendikten sonra sağ üst kısımda bulunan Options-Ayarlar Bölümünden kendi seviyenize uygun olanı seçerek oyuna başlayabilirsiniz.

İsterse daha fazla anlatmadan gerisini sizlere bırakayım kolay gelsin...

Sitenin adresi : http://www.jigsawdoku.com

Devamını okuyun...>>

Sudoku Nedir?, Nasıl Oynanır?

Sudoku (数独, sūdoku, Rakam Yerleştirme diye de bilinir) standart olarak 9x9 boyutlarında bir diyagramda çözülen ve her satır, her sütun ve her 3x3'lük karede 1'den 9'a rakamların birer kez yer alması gereken bir zeka oyunu türüdür.

Nasıl oynanır?
Japonca "Sayılar ÇİFT olmalı" anlamına gelen "Suuji wa dokishin ni kagiru" kelimelerinin
kısaltması olan Sudoku, günümüzde Asya'dan, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da yayılan oldukça popüler bir oyundur.

Oyunun amacı dokuzar hücreden oluşan 9 eşit kutuya bölünmüş bir alan üzerinde sayıları tekrar
etmeyecek şekilde dizmeyi başarmak. Her satır ve sütunda 1'den 9'a kadar olan sayıları sadece bir kez kullanarak dizmeniz gerekiyor. Aynı şekilde çizgilerle ayrılmış her kutu içerisinde de 1'den 9'a kadar olan sayılar 1 kez kullanılmak zorundadır.

Oynama Yöntemleri
Oyun sırasında sayıları tahmin etmek yerine sadece emin olduğunuz sayıları işaretlemeniz daha mantıklıdır. Her Sudoku'nun sadece bir çözümü vardır ve bu çözümü tahmin ederek bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun yerine bulmacada yüklü gelen sayıları kullanarak diğer bir sayının nerelerde olamayacağı ya da nerede olması gerektiğini saptamak daha mantıklı ve kolaydır veya koyacağınız sayıyı yazmadan önce kafanızdan yazmış gibi davranarak deneyin eğer yanlış sayı ise başka bir sayıyı deneyin.

kaynak: Vikipedia

Devamını okuyun...>>

Salı, Mayıs 06, 2008

Ağ Temelleri Dersi Modülü

Ağ temelleri dersi 4.modülü olan TCP/IP adresleme Modülünün taslak halini indirmek için
Devamını okuyun...>>

Pazartesi, Mayıs 05, 2008

ASP.NET


Sevgili öğrencilerim,
Web tasarım ve programlama dersinde işlediğimiz konulara ve modüllere yardımcı olabileceğini düşündüğüm ASP.NET kitabını indirmek için
Devamını okuyun...>>

Cuma, Mayıs 02, 2008

Ziyaretçi Defteri

Bundan böyle görüşlerinizi de bu konu başlığı altında bizlerle paylaşabilirsiniz. Sitemizde gördüğünüz eksiklik, olmasını istediğiniz dilekleriniz, kim bilir belki takdir veya teşekkürlerinizi bu yazıya yorum yazarak bana iletebilirsiniz.

Şimdiden hepinize göstermiş olduğunuz ilgiden ötürü teşekkür ederim.
Devamını okuyun...>>

Basit Programlama Örnekleri -2

10.Sınıf BTT dersi Programlama Temelleri modülü kapsamında uygulanabilecek ve Quick Basic ile programlama yeni başlayanlara yönelik 1 basit uygulama daha.
Soru:Bir Öğrenciye ait okul no, adı, soyadı, bir dersten 1.-2. ve 3. sınav notlarına göre ortalamasını klavyeden girilerek ortalamasını ve durumunu ekrana yazdıran program kodunu yazınız.
Cevap:

CLS

DIM ogrNo AS INTEGER
DIM not1 AS INTEGER
DIM not2 AS INTEGER
DIM not3 AS INTEGER
DIM ogrAdi AS STRING
DIM ogrSoyadi AS STRING
DIM durum AS STRING
DIM ortalama AS SINGLE

PRINT ""
PRINT "--------------------"
PRINT ""

INPUT "Öğrenci Numarası : ", ogrNo
INPUT "Öğrenci Adı : ", ogrAdi
INPUT "Öğrenci Soyadı : ", ogrSoyadi

PRINT ""
PRINT "--------------------"
PRINT ""

INPUT "1.Sınav Notu : ", not1
INPUT "2.Sınav Notu : ", not2
INPUT "3.Sınav Notu : ", not3

CLS

ortalama = (not1 + not2 + not3) / 3

IF ortalama >= 45 THEN
durum = "Geçti"
ELSE
durum = "Kaldı"
END IF

PRINT ""
PRINT "--------------------"
PRINT ""

PRINT "Öğrenci No:"; ogrNo
PRINT "Öğrenci Adı:"; ogrAdi
PRINT "Öğrenci Soyadı:"; ogrSoyadi

PRINT ""
PRINT "--------------------"
PRINT ""

PRINT "1.Sınav Notu:"; not1
PRINT "2.Sınav Notu:"; not2
PRINT "3.Sınav Notu:"; not3

PRINT ""
PRINT "--------------------"
PRINT ""

PRINT "Ortalama:"; ortalama

PRINT ""
PRINT "--------------------"
PRINT ""

PRINT "Durum:", durum


Devamını okuyun...>>

website counter

Add to Google Reader or Homepage